Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sousová: SR má dnes rovnaký alebo aj vyšší príjem na osobu než my

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Portugalská socialistka pripísala ekonomický úspech Slovenska aj jeho členstvu v EÚ, ktoré podľa nej takisto prispelo k posilneniu demokracie a kvality života na Slovensku.

Lisabon 28. januára (TASR) - Slovensko od svojho vstupu do Európskej únie v roku 2004 zaznamenalo "neuveriteľný" ekonomický pokrok. V tom čase bol príjem na osobu na Slovensku nižší než v Portugalsku a dnes je zhruba rovnaký alebo dokonca vyšší. Pre TASR to uviedla portugalská socialistická poslankyňa Maria Constança Dias Urbano de Sousová.

Poslankyňa Socialistickej strany bola medzi členmi portugalského Republikového zhromaždenia, ktorí sa v pondelok stretli s predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom (SNS). Šéf slovenského parlamentu pre médiá uviedol, že viacerí portugalskí poslanci vyzdvihli Slovensko ako vzor ekonomického rozvoja pre ich krajinu.

Portugalská socialistka pripísala ekonomický úspech Slovenska aj jeho členstvu v EÚ, ktoré podľa nej takisto prispelo k posilneniu demokracie a kvality života na Slovensku.

Zároveň nesúhlasila s názorom, že styky medzi Portugalskom a Slovenskom sa na najvyššej úrovni za ostatné roky zanedbali. Zatiaľ posledná bilaterálna návšteva na úrovni prezidentov sa uskutočnila ešte v roku 2008 a na úrovni premiérov ešte o rok skôr, počas portugalského predsedníctva v Rade EÚ. V dôsledku ekonomickej krízy dokonca Portugalsko na isté obdobie zatvorilo veľvyslanectvo v Bratislave.

"Portugalsko má veľmi úzke kontakty so všetkými krajinami v medzinárodných organizáciách, ktorých je členom. V Európskej únii sú to dennodenné styky. Napríklad jednou z nosných tém portugalského predsedníctva v Európskej únii v roku 2007 bolo rozšírenie Schengenského priestoru o Slovensko a ďalšie krajiny z východu," zdôraznila portugalská poslankyňa.

Ako pripomenula, jej krajina sa podieľala na vypracovaní technologického riešenia, ktoré týmto krajinám umožnili vstup do Schengenskej zóny. "Toto je jeden z príkladov veľkej spolupráce s ostatnými krajinami v prostredí Európskej únie," dodala.

(osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec)