Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Súd so statičkou v kauze pádu mosta pri Iliašovciach odročili na apríl

Záchranné práce po páde mosta pri Iliašovciach, archívne foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Nemecká statička mala podľa obžaloby chybne naprojektovať statiku podpornej mostnej konštrukcie, následkom čoho došlo k zrúteniu mosta.

Spišská Nová Ves 16. marca (TASR) - Súdne pojednávanie v kauze pádu diaľničného mosta pri obci Iliašovce na Spiši odročili na 20. apríla. Proces v stredu pokračoval na Okresnom súde v Spišskej Novej Vsi bez prítomnosti obžalovanej nemeckej statičky Sabine H. vypočutím troch svedkov. TASR to potvrdila hovorkyňa Krajského sudu v Košiciach Anna Pančurová.

"Ďalšie pojednávanie je vytýčené na 20. apríla so začiatkom o 9. hodine, kedy by sa mal uskutočniť výsluch ďalších poškodených a svedkov," dodala Pančurová. Zatiaľ nie je jasné, kedy prebehne konfrontácia znalcov, obhajoba i obžaloba disponujú dohromady štyrmi posudkami.

Prvých svedkov a pozostalých obetí súd vypočul v utorok (15. 3.), samotný proces začal koncom januára. Prokurátor i obhajca obžalovanej sa po utorkovom pojednávaní zhodli, že viac svetla do prípadu vnesú zrejme až výpovede znalcov.

Nemecká statička mala podľa obžaloby chybne naprojektovať statiku podpornej mostnej konštrukcie, následkom čoho došlo k zrúteniu mosta. Obžalovaná tvrdí, že za tragédiu nemôže jej statický výpočet a zrútenie rozostavanej mostnej konštrukcie bolo len nevyhnutným dôsledkom nerovnomerného sadania podpier. Pri tragédii zahynuli pred takmer desiatimi rokmi štyria robotníci a ďalší utrpeli zranenia.