Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Sociálna poisťovňa už uhrádza lekárom výkony za vystavenie ePN

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Niektorým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti však platby za vystavenie ePN však SP nemohla uhradiť, keďže nedisponovala údajom o ich čísle účtu vedenom v banke.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) lekárom v júli prvýkrát uhradila zdravotné výkony za vystavenie elektronickej práceneschopnosti (ePN) za mesiac jún. Celkovo uhradila 6314 uznaní vzniku ePN a 2662 ukončení ePN dokopy vo výške 8976 eur. TASR o tom informoval hovorca SP Martin Kontúr.

"Tieto výkony nemuseli lekári vykazovať osobitne ako ostatné zdravotné výkony na účely sociálneho poistenia, keďže SP ich zaeviduje online a v zmysle zákona ich automaticky aj uhrádza," vysvetlil.

Niektorým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti však platby za vystavenie ePN však SP nemohla uhradiť, keďže nedisponovala údajom o ich čísle účtu vedenom v banke. Kontúr preto lekárom pripomína, aby poisťovni nahlásili svoje aktuálne číslo účtu, a to písomne pobočke SP príslušnej podľa sídla ambulancie. "Bez oznámenia čísla bankového účtu nebude môcť SP týmto poskytovateľom správne poukázať úhradu za vystavenie ePN," upozornil.

Od 1. júna môžu lekári vystaviť ePN, vďaka čomu pacienti vybavia všetky administratívne záležitosti elektronicky. SP v prípade ePN uhrádza ako osobitný zdravotný výkon uznanie aj ukončenie PN. Počas prechodného obdobia bude v platnosti duálny systém potvrdzovania PN, bude tak súčasne platiť papierová aj elektronická forma. Všeobecný lekár bude môcť vystavovať papierové potvrdenia o PN do 31. mája 2023. Od roku 2024 sa do systému zapoja aj lekári špecialisti.