Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Spartany sa dajú podľa Galka kúpiť o milióny lacnejšie

Spartan, ilustračné foto Foto: http://www.aleniaaermacchi.it

Slovensko nakúpi pre armádu dve talianske vojenské dopravné lietadlá Spartan C-27J. Jedno lietadlo bude stáť 34,5 milióna eur.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Vojenské dopravné lietadlá Spartan C27J sa dajú kúpiť za nižšiu cenu ako je tá, za ktorú nakupuje minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Tvrdí to jeho rezortný predchodca a poslanec Národnej rady SR za SaS Ľubomír Galko.

Jedno lietadlo má stáť 34,5 milióna eur. Galko vyhlásil, že za jeho ministrovania dostal výhodnejšiu ponuku za toto lietadlo. "Chcem spochybniť výhodnosť tejto ceny. Na konci roka 2010, keď som viedol rezort obrany, sme mali ponuku od toho istého dodávateľa o niekoľko miliónov eur nižšiu," povedal Galko.

Je presvedčený, že niet dôvod kupovať tieto talianske lietadlá drahšie. "Situácia na trhu s lietadlami je priaznivá, hospodárska kríza predurčuje to, že by ceny mali zostať zachované oproti roku 2010, alebo by mali klesnúť," vysvetlil Galko.

Ministrovi Glváčovi vyčíta aj to, že nákup nerobí transparentne. Poukázal na ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktorý obnovu svojej letky riešil na branno-bezpečnostnom výbore, priniesol analýzu, zverejnil podmienky. "Minister Glváč neurobil nič transparentné," poznamenal Galko.

Slovensko nakúpi pre armádu dve talianske vojenské dopravné lietadlá Spartan C-27J. Jedno lietadlo bude stáť 34,5 milióna eur. Lietadlá dodá spoločnosť Alenia Aermacchi. Prvé bude dodané v roku 2016, druhé v roku 2017.

Minister Glváč uviedol, že dohodli lepšie podmienky, než boli vysúťažené v roku 2008. "Oproti obstaraným cenám lietadiel sa nám podarilo s partermi vyrokovať cenu 34,5 milióna eur za lietadlo," povedal Glváč s tým, že pôvodne sa počítalo so sumami od 37 do 42 mil. eur. Tento rok odíde aj prvá splátka vo výške 7,5 mil. eur. Celkovo budú za lietadlá tri splátky, posledná bude v roku 2016.