Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Špeciálny prokurátor zrušil obvinenie poslancov obce Varín

Na archívnej snímke špeciálny prokurátor SR Daniel Lipšic. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Išlo o poslancov, ktorí sa v auguste 2021 zúčastnili na zasadnutí obecného zastupiteľstva a nesúhlasili s premenovaním ulice Dr. Jozefa Tisu.

Bratislava 10. januára (TASR) - Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v pondelok svojím uznesením zrušil na podklade podaných sťažností uznesenie o vznesení obvinenia desiatim poslancom obecného zastupiteľstva obce Varín. Tí boli na základe pokynu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) obvinení za spáchanie prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Na sociálnej sieti o tom informuje ÚŠP.

Problémom podľa Lipšica je, že ÚŠP nekladie obvineným za vinu hlasovanie za všeobecne záväzné nariadenie s určitým názvom ulice, ale skutočnosť, že "neiniciovali premenovanie, nepremenovali a ani z verejných priestranstiev neodstránili označenie ulice Dr. Jozefa Tisu v obci Varín". ÚŠP bol preto presvedčený, že týmto nekonaním poslanci verejne prejavujú sympatie k hnutiu a ideológii, ktoré v minulosti smerovalo k potlačeniu základných práv a slobôd.

"Nie každé zdržanie sa konania má však formu trestnoprávne relevantného konania. O trestnoprávne relevantné opomenutie ide len vtedy, ak páchateľ opomenie konanie, na ktoré bol podľa okolností prípadu a svojich pomerov povinný," skonštatoval Lipšic.

Zrušenie obvinenia vysvetľuje Lipšic aj tým, že prejaviť sympatiu voči hnutiu je možné len aktívnym konaním, verejné prejavenie sympatie nekonaním je z povahy veci nemožné. "Snaha vyvodiť verejné prejavenie sympatie z nekonania nie je založená na žiadnej zrozumiteľnej právnej a logickej úvahe. V tejto súvislosti zdôrazňujem, že rozširovanie trestnej zodpovednosti nad rámec udržateľného gramatického výkladu je v trestnom práve hmotnom neprípustné," podotkol Lipšic.

Dodal, že nedostatok empatie a ignorancia historických faktov samy o sebe nie sú trestným činom.

Poslanci Varína zatiaľ nedostali písomné vyhotovenie dokumentu, ktorým bolo obvinenie zrušené. "Preto sa k jeho obsahu môžeme vyjadriť až po oboznámení sa s dokumentom, po vzájomnej dohode všetkých poslancov a po konzultácii s naším právnym zástupcom," podotkli v stanovisku, ktoré TASR poskytla poslankyňa obecného zastupiteľstva obce Lenka Milová.

Desiati poslanci obecného zastupiteľstva vo Varíne (okres Žilina), ktorých obvinila Národná kriminálna agentúra (NAKA) z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd, podali voči obvineniu sťažnosť na konci decembra 2021. Išlo o poslancov, ktorí sa v auguste 2021 zúčastnili na zasadnutí obecného zastupiteľstva a nesúhlasili s premenovaním ulice Dr. Jozefa Tisu.