Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Pozemkový fond nebude musieť zaplatiť milióny v kauze Veľký Slavkov

Vyhlásenie rozsudku v kauze Veľký Slavkov na Krajskom súde v Prešove. Na snímke senát Krajského súdu a druhý sprava právny zástupca Slovenského pozemkového fondu Michal Mandzák. Prešov, 30. novembra 2020. Foto: TASR - Milan Kapusta

Celkovo sa kauza Veľký Slavkov týka náhrady škody vo výške takmer 100 miliónov eur, plus úroky z omeškania.

Prešov 30. novembra (TASR) - Krajský súd v Prešove zamietol žalobu spoločnosti Digital Floor Ltd voči Slovenskému pozemkovému fondu (SPF) v kauze Veľký Slavkov. Rozhodnutie sa týka sporu, kde si spoločnosť nárokovala škodu takmer 16 miliónov eur, plus úrok z omeškania. Proti rozhodnutiu nie prípustné odvolanie. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová.

"Stotožniac sa so závermi prvoinštančného súdu, ktorý na základe rozsiahleho dokazovania zamietol žalobu žalobcu v celom rozsahu, odvolací súd rovnako konštatoval, že v danom prípade neboli splnené zákonné predpoklady zodpovednosti žalovaného za škodu," uviedla Petrufová.



Odvolávací senát krajského súdu zároveň priznal žalovanému nárok na náhradu trov odvolávacieho konania na ťarchu žalobcu v rozsahu 100 percent. O výške bude podľa Petrufovej rozhodnuté samostatným uznesením po právoplatnosti rozsudku.

Celkovo sa kauza Veľký Slavkov týka náhrady škody vo výške takmer 100 miliónov eur, plus úroky z omeškania. Okresný súd v Prešove rozhodol 9. apríla 2019 o jednej z troch pohľadávok vo výške viac ako 23 miliónov eur s príslušenstvom tak, že žalobu v celom rozsahu zamietol. Tretí prípad sa týka náhrady sumy vo výške 60 miliónov eur.

Chronológia pojednávaní spojených s pozemkovou kauzou vo Veľkom Slavkove

12. novembra 2007

Zmluvy označil vtedajší premiér Robert Fico za škandalózne. Zároveň od ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS) žiadal okamžité Brízovo odvolanie.

15. novembra 2007

Bríza odstúpil z funkcie námestníka SPF. Tvrdil, že si nie je vedomý žiadneho pochybenia a v Správnej rade SPF zatiaľ ostal. "To boli reštitúcie, ktoré sme museli riešiť," uviedol Bríza. Poprel tiež kontakty s firmou GVM, ktorá pozemky odkúpila.

27. novembra 2007

Prezident SR Ivan Gašparovič odvolal na Ficov návrh ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu. Novou ministerkou sa stala Zdenka Kramplová. Fico avizoval, že vláda sa chystá na "totálnu" rekonštrukciu SPF.

26. marca 2010

Okresný súd v Poprade rozhodol, že SPF musí odškodniť sumou 60,4 milióna eur cyperskú firmu Ermanno Trade & Invest Limited za to, že neposkytnutím sľúbených pozemkov vo Veľkom Slavkove zmaril investičné zámery. Išlo o jeden z trojice súdnych sporov, v ktorých si cyperská spoločnosť uplatňuje škodu dokopy vo výške približne 100 miliónov eur.

5. mája 2011

Slovensko zatiaľ nemusí zaplatiť takmer 100 miliónov eur schránkovej firme Ermanno, ktoré cyperská spoločnosť žiadala od SPF za škodu spôsobenú v súvislosti s pozemkami pod Vysokými Tatrami. Ústavný súd SR rozhodol v prospech SPF.

21. marca 2012

V kauze Veľký Slavkov obvinili súdneho znalca Milana P., ktorý SPF podľa polície pripravil o vyše 60 miliónov eur. V spore fondu s cyperskou spoločnosťou Ermanno Trade & Invest Limited podľa vyšetrovateľa predložil vedome nesprávny posudok, na základe ktorého súd rozhodol v prospech schránkovej firmy.

26. marca 2012

Na Branislava Brízu podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry za prevod pozemkov vo Veľkom Slavkove obžalobu. Bol obvinený zo zneužívania právomocí verejného činiteľa.

8. apríla 2013

Súdny proces s Branislavom Brízom sa na Okresnom súde Bratislava I nemohol začať. Obžalovaný neprevzal predvolanie na súd a o pojednávaní sa dozvedel neskoro od svojho obhajcu.

10. júla 2013

Za údajne nepravdivý znalecký posudok v kauze Veľký Slavkov sa mal postaviť pred súd 81-ročný znalec s titulom docent Milan P. Úrad špeciálnej prokuratúry na neho podal obžalobu na Okresný súd v Poprade. Znalec podľa prokuratúry predložil nepravdivý znalecký posudok Okresnému súdu v Poprade, ktorý rozhodoval o žalobe cyperskej spoločnosti Ermanno Trade and Invest Limited voči Slovenskému pozemkovému fondu.

8. septembra 2015

Okresný súd Bratislava I uznal za vinného bývalého námestníka SPF Branislava Brízu a uložil mu dvojročný trest odňatia slobody. Zároveň mu trest podmienečne odložil a určil trojročnú skúšobnú lehotu. Rozsudok nebol právoplatný. Pri určovaní výšky trestu súd zohľadnil fakt, že od skutku uplynul už dlhší čas a obžalovaný viedol riadny život.

17. februára 2016

V pozemkovej kauze Veľký Slavkov Okresný súd Košice I uznal obžalovaného Milana P. za vinného z prečinu podania nepravdivého znaleckého posudku. Uložil mu trest dva roky odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobné obdobie v trvaní troch rokov, ako aj trest tri roky zákazu činnosti. Rozsudok nebol právoplatný.

11. januára 2017


Krajský súd v Bratislave definitívne rozhodol v prípade bývalého námestníka SPF Branislava Brízu v kauze Veľký Slavkov. Obžalovanému potvrdil trest odňatia slobody vo výmere dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú lehotu tri roky.

9. apríla 2019

Okresný súd Prešov zamietol žalobu voči Slovenskému pozemkovému fondu o zaplatenie viac ako 23 miliónov eur plus úrokov z omeškania od roku 2008. Žalobcom bola spoločnosť Digital Floor Ltd, ktorej pohľadávku postúpila cyperská firma Delmeza Limited. Ide o jeden z troch súdnych sporov, ktoré sa vedú v kauze Veľký Slavkov – SPF je žalovaný o náhradu škody takmer 100 miliónov eur plus úroky z omeškania.