Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Mimoriadnu situáciu v postihnutých oblastiach na Spiši už odvolali

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

So zhoršenou poveternostnou situáciou treba podľa meteorológov rátať až do štvrtka 3. februára.

Ždiar/Šuňava/Spišská Belá 1. februára (TASR) – Mimoriadnu situáciu v obciach Ždiar a Šuňava v okrese Poprad a v meste Spišská Belá v okrese Kežmarok, ktorú vyhlásili počas víkendu v dôsledku zlých poveternostných podmienok, už odvolali.

Sneh sme odpratávali do pondelka (31. 1.) večera. Najprv nám zafúkalo západnú prístupovú cestu zo Štrby, uviazla tam aj sanitka, cesta je doteraz zafúkaná. Napadlo toľko snehu, že sme ho nemali kam odpratať, v nedeľu (30. 1.) zafúkalo aj druhú prístupovú cestu do obce a došlo aj niekoľkým kolíziám,“ priblížil starosta obce Šuňava Stanislav Kubaský.

Mimoriadnu situáciu vyhlásil v nedeľu napoludnie a do terénu povolal ťažkú techniku i 17 dobrovoľných hasičov. Tí okrem iného s políciou regulovali dopravu, keďže príjazdovú komunikáciu do obce sa podarilo sprejazdniť len v jednom jazdnom pruhu. V dôsledku kalamity na jeden deň zatvorili materskú i základnú školu. Na niektorých miestach boli záveje do výšky aj 80 centimetrov snehu. „Bolo to obrovské množstvo. Vyvážali sme sneh s ťažkými vozidlami, pretože už ho nebolo kam odhŕňať. Traktor s frézou okrem iného pracoval aj na sprejazdnení cesty k cintorínu, ktorá bola celkom zafúkaná,“ doplnil Kubaský. V utorok pokračovali práce na dočisťovaní ciest a chodníkov, verejných priestranstiev, okolia obchodných prevádzok a školských zariadení.

Mimoriadnu situáciu odvolali v utorok aj v Ždiari, kde bola situácia v nedeľu taktiež veľmi vážna. V dôsledku silného vetra, sneženia a viacerých zapadnutých vozidiel museli na niekoľko hodín uzavrieť hlavnú cestu I/66 v smere do Poľska. Starosta obce Pavel Bekeš pre TASR potvrdil, že sa podarilo prečistiť všetky chodníky, cesty i verejné priestranstvá, ktoré zavial sneh. Odhadol, že náklady na odstránenie dôsledkov kalamity sa vyšplhajú na tisícky eur.

Podobne v tisíckach eur odhadujú škody aj v Spišskej Belej, kde mimoriadnu situáciu odvolali ešte v pondelok. Primátor Jozef Kuna pre TASR uviedol, že problémy spôsobila uvoľnená strecha na mestskej budove na Zimnej ulici, ktorá ohrozovala nielen okoloidúcich ľudí ale i blízku hlavnú križovatku. „Ide o budovu, kde sa využívajú len spodné priestory, vrchná časť je nevyužívaná. Štátni hasiči plechovú strechu rozrezali, zdemontovali a naši pracovníci ju potom odviezli preč,“ doplnil Kuna.

Samosprávy sa pripravujú aj na ďalšie sneženie a silnejší vietor, ktoré majú región zasiahnuť v utorok. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre podtatranské okresy výstrahu prvého stupňa pred snežením, snehovými jazykmi a závejmi a silným vetrom na horách. So zhoršenou poveternostnou situáciou treba podľa meteorológov rátať až do štvrtka 3. februára.