Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Spis v kauze odpočúvania vojenskými tajnými doručili súdu v Trenčíne

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Okresný súd Bratislava I síce vo februári oslobodil exšéfa Vojenského obranného spravodajstva (VOS) Pavla B. a ďalšie štyri osoby spod obžaloby, ale prokurátor podal odvolanie.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Súdny spis v kauze odpočúvania vojenskými tajnými doručili v októbri Krajskému súdu v Trenčíne. TASR to potvrdil hovorca súdu Roman Tarabus. Okresný súd Bratislava I síce vo februári oslobodil exšéfa Vojenského obranného spravodajstva (VOS) Pavla B. a ďalšie štyri osoby spod obžaloby, ale prokurátor podal odvolanie.

Krajský súd v Trenčíne disponuje spisom od 11. októbra. "Vzhľadom na skutočnosť, že predmetný súdny spis bol odvolaciemu súdu predložený iba pred niekoľkými dňami, nie je ešte určený termín, kedy príslušný senát Krajského súdu v Trenčíne bude vo veci rozhodovať," priblížil hovorca.

Podľa zatiaľ neprávoplatného rozsudku prvostupňového súdu nebolo dokázané, že sa stali skutky, pre ktoré boli obžalovaní stíhaní, pričom zákonnosť vydaného príkazu na odpočúvanie môže posudzovať len Ústavný súd SR.

Podľa obžaloby mal exšéf VOS Pavel B. počas roka 2011 s pomocou ďalších príslušníkov Vojenského spravodajstva uviesť sudcom Krajského súdu v Trenčíne v žiadosti na udelenie súhlasu na odpočúvanie viacerých osôb úmyselne nepravdivé informácie. Obžaloba na päť osôb bola na začiatku roka 2016 podaná pôvodne na Okresný súd Trenčín pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a prečin poškodzovania cudzích práv.