Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Spisovateľská organizácia PEN je zdesená vraždou novinára

Na snímke zapálenie sviečky na pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka zo Štiavnika v Žiline 26. februára 2018. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Na vraždu novinára a jeho priateľky reagovala aj Konfederácia odborových zväzov SR.

Bratislava 27. februára (TASR) - Slovenské centrum PEN je zdesené vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Kuciak bol podľa neho človek, ktorý "svojou prácou prispieval k posilneniu demokracie v čase, keď sa slovo opäť stáva dôležitou a účinnou zbraňou proti fašizmu a totalite".

"Dosiaľ sme od svojich kolegov vo svete často dostávali informácie o väznení, mučení i násilnej smrti novinárov a teraz pociťujeme zdesenie, že aj na Slovensku šírením strachu je ohrozená sloboda slova, sloboda tlače, a to tým najbrutálnejším spôsobom," vyhlásila slovenská pobočka organizácie, ktorá združuje básnikov, prozaikov, dramatikov, esejistov, prekladateľov, editorov a literárnych vedcov po celom svete.

Na vraždu novinára a jeho priateľky reagovala aj Konfederácia odborových zväzov SR. "Považujeme za potrebné, aj v súvislosti s charakterom našej odborárskej práce, pri ktorej tiež mnohokrát poukazujeme na nekalé praktiky a skutočnosti v spoločnosti, vyzvať orgány činné v trestnom konaní, aby sa prípadu venovali s maximálnym nasadením a aby polícia a prokuratúra venovala pozornosť všetkým podobným kauzám," uviedla.

Obe organizácie zároveň vyjadrili sústrasť rodinám a blízkym mladého páru. Policajný prezident Tibor Gašpar v pondelok informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.