Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Splnomocnenci vlády pre menšiny: Holokaust sa nesmie zopakovať

Na archívnej snímke splnomocnenec vlády pre národnostné menšiny László Bukovszky. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Tento deň nám má pripomenúť, že sa aj naďalej musíme spájať proti zlu, pripomínať si našu minulosť a budovať lepšiu budúcnosť pre všetkých, zdôraznil Bukovszky.

Bratislava 27. januára (TASR) – Znalosť hrôzy, ktorá sa odohrala počas holokaustu a uznanie toho, čo boli ľudia schopní urobiť druhým, je pripomienkou povinnosti tejto a budúcich generácií zachovať dôstojnosť jednotlivca za každú cenu. Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu to uviedol splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero. So splnomocnencom vlády SR pre národnostné menšiny Lászlóom Bukovszkym upozorňujú, že tento pamätný deň pripomína nevyhnutnosť spájať sa v boji proti zlu a zabrániť tomu, aby sa podobné zločiny opakovali.

Hero zároveň vyzval verejnosť na uctenie si pamiatky obetí holokaustu. "Najväčším uctením bude, keď budeme pokračovať v boji proti nenávisti, ochraňovať tých najzraniteľnejších a pokúsime sa urobiť zo sveta lepšie miesto pre každého,“ uviedol. Upozornil, že na Slovensku naďalej pretrvávajú rasizmus a predsudky voči Rómom a jeho obyvatelia vykazujú jednu z najvyšších mier protirómskych postojov zo všetkých štátov EÚ.

Aj Bukovszky vníma pamätný deň ako príležitosť pre budovanie citlivejšej a tolerantnejšej spoločnosti. “Tento deň nám má pripomenúť, že sa aj naďalej musíme spájať proti zlu, pripomínať si našu minulosť a budovať lepšiu budúcnosť pre všetkých,” zdôraznil.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, ktorý pripadá na 27. januára, vyhlásilo Valné zhromaždenie (VZ) OSN 1. novembra 2005. Tento deň má pripomínať utrpenie šiestich miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Dátum určilo VZ OSN zámerne, keďže 27. januára 1945 Červená armáda oslobodila nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau.