Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Splnomocnenec zaoberajúci sa vodným dielom Gabčíkovo bude R. Havlíček

Zo švédskej osobnej lode unikli pri vodnom diele Gabčíkovo ropné látky. Olejové škvrny na hladine spozorovali v stredu poobede dispečeri vodného diela. Loď je momentálne zadržaná v plavebnej komore. Foto: TASR - SVP

Havlíček bol od 1. januára minulého roku generálnym riaditeľom sekcie vôd na ministerstve životného prostredia.

Bratislava 28. júna (TASR) - Splnomocnencom vlády SR pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros sa stal Roman Havlíček. Do funkcie ho vymenovala vláda.

Úlohou splnomocnenca bude pokračovať v rokovaniach s delegáciou vlády Maďarska o realizácii rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v Haagu vo veci Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros z roku 1997. Bude tiež musieť zabezpečiť a riadiť slovenskú časť spoločného slovensko-maďarského monitorovania vplyvu prevádzky vodných diel, vyplýva z materiálu.

Vymenovaním splnomocnenca sa podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja (OĽANO) zabezpečí kontinuita prác a nastolenie postupov pri hľadaní spoločných riešení s Maďarskom. "Splnomocnenec ako vedúci delegácie zodpovedá za vedenie rokovaní vládnych delegácií a za realizáciu opatrení dohodnutých na úrovni vládnych delegácií," povedal.

Havlíček bol od 1. januára minulého roku generálnym riaditeľom sekcie vôd na ministerstve životného prostredia. Zároveň bol v roku 2020 vymenovaný do funkcie splnomocnenca vlády pre vodohospodárske otázky na hraničných tokoch.