Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Splnomocnenkyňa je sklamaná z reakcií na pápežovu návštevu Luníka IX

Na archívnej snímke splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková. Foto: TASR - Dano Veselský

Splnomocnenkyňa je presvedčená, že návšteva pomôže posilniť doterajšie aktivity cirkvi v oblasti pastorácie Rómov a aj konkrétne činnosť Saleziánov na sídlisku Luník IX.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková vyjadruje ľútosť a veľké sklamanie nad vyjadreniami politikov, ale aj bežných ľudí na sociálnych sieťach, k plánovanej návšteve pápeža Františka na sídlisku Luník IX v Košiciach. Návštevu vníma ako snahu pápeža o duchovné povzbudenie ľudí, ktorí tam žijú. Verí, že mnohým veriacim Rómom prinesie nádej. TASR o tom informoval Michal Šľachta z kancelárie Úradu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity.

„Len ten, kto nepozná život a prácu pápeža Františka môže takto reagovať. Svätý otec mal vždy blízko k ľuďom, ktorí žijú na periférii a Luník IX je presne takouto perifériou Košíc. Veľmi oceňujem toto rozhodnutie Vatikánu a Konferencie biskupov Slovenska, že neopomenuli najchudobnejších a ľudí žijúcich v náročných životných podmienkach,“ skonštatovala Bučková.

Splnomocnenkyňa je presvedčená, že návšteva pomôže posilniť doterajšie aktivity cirkvi v oblasti pastorácie Rómov a aj konkrétne činnosť Saleziánov na sídlisku Luník IX. Ako hovorí, mestská časť Košíc prešla počas posledných rokov pozitívnou zmenou a aj táto návšteva ju posunie dopredu.

„Táto cesta pápeža bude mať na duchovný život ľudí tiež pozitívny dosah a verím, že si ho Rómovia na Slovensku nenecháme znehodnotiť nenávistnými a rasistickými komentármi,“ poznamenala Bučková.

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pripomína, že spolupracoval s Arcibiskupským úradom v Košiciach aj na účasti slovenských Rómov na celosvetovom stretnutí Svätého Otca Františka s Rómami, ktoré sa konalo v roku 2015 vo Vatikáne. Stretnutia sa vtedy zúčastnilo takmer 7000 Rómov z celého sveta a viac ako 100 zástupcov aj zo Slovenska. "Vtedy vo svojom prejave Svätý otec zdôraznil, že je potrebné vykoreniť predsudky a vzájomnú nedôveru, ktorá sa stala základom pre diskrimináciu, rasizmus a xenofóbiu," vyzdvihla Bučková.

Pápež František navštívi Slovensko 12. až 15. septembra. Okrem Bratislavy zavíta aj do Košíc, Prešova a zúčastní sa na púti v Šaštíne. Na sídlisku Luník IX je jeho návšteva plánovaná 14. septembra.