Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Spoločná celonárodná púť charít dostala medzinárodný rozmer

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Podujatie, na ktorom sa každoročne zúčastní viac ako 500 ľudí, malo dvojročnú prestávku spôsobenú pandémiou a vyvrcholí v Bazilike Sárospatak odovzdávaním ocenení najlepším zamestnancom charity.

Spišská Nová Ves 5. októbra (TASR) - Celonárodná púť charít, ktorú organizuje Slovenská katolícka charita (SKCH), dostala tento rok medzinárodný rozmer, cieľom je budovanie cezhraničnej spolupráce. Jej 13. ročník bude v sobotu (8. 10.) hostiť Spišská katolícka charita (SpKCH) v maďarskom Sárospataku. Diecézny riaditeľ SpKCH Pavol Vilček uviedol, že zamestnanci, dobrovoľníci a klienti z celého Slovenska sa stretnú, aby spoločne poďakovali za uplynulý rok.

Podujatie, na ktorom sa každoročne zúčastní viac ako 500 ľudí, malo dvojročnú prestávku spôsobenú pandémiou a vyvrcholí v Bazilike Sárospatak odovzdávaním ocenení najlepším zamestnancom charity. "K spoločnej púti nás inšpiroval fakt, že sv. Alžbeta je patrónkou slovenskej aj maďarskej charity, Sárospatak je jej rodiskom a oba národy sme žili spoločne v jednej krajine. Preto sme sa rozhodli po pandemickej prestávke poďakovať na púti v spoločnosti charít z Maďarska, Ukrajiny a Slovenska," zdôvodnil Vilček. Predpoludňajší program bude venovaný modlitbám a slávnostnej sv. omši, ktorú budú celebrovať prezident Tomáš Galis a trnavský arcibiskup Ján Orosch.

V predvečer podujatia, v piatok 7. októbra, sa uskutoční aj stretnutie riaditeľov slovenských, maďarských a ukrajinských charít, ktorého cieľom je obnoviť cezhraničnú spoluprácu. Tú iniciovala SpKCH s Egerskou charitou v Maďarsku a bola oficiálne podpísaná vlani. "V rámci tejto spolupráce sa chceme inšpirovať dobrými skúsenosťami maďarskej charity v dobrovoľníckej činnosti, rozvoju spolupráce s farskými charitami a prácou s mladými ľuďmi na základných a stredných školách," povedal generálny sekretár SKCH Miroslav Dzurech. Dodal, že maďarská charita má systém budovania siete dobrovoľníkov a k dobrovoľníctvu povzbudzujú už malé deti zapojením do jednotlivých aktivít.