Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Spoločnosť A-testing má podľa súdu vrátiť peniaze za 10 miliónov rúšok

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V súdnom spore sa SŠHR domáhala vrátenia sumy 3,885 milióna eur, ktorú vyplatila ako zálohu spoločnosti A-testing za dodanie desiatich miliónov zdravotníckych rúšok v celkovej hodnote 13 miliónov eur.

Galanta 27. septembra (TASR) – Okresný súd (OS) v Galante v kauze dodávky zdravotníckych rúšok v čase pandémie rozhodol v prospech Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR. Podľa rozsudku je spoločnosť A-testing povinná zaplatiť SŠHR sumu 3.885.000 eur spolu s úrokom. Informovala o tom hovorkyňa Krajského súdu (KS) v Trnave a okresných súdov v jeho obvode Jana Kondákorová.

Úroky súd spoločnosti uložil uhradiť spätne počnúc 24. aprílom 2020 do termínu platby, do troch dní od právoplatnosti rozhodnutia. V súdnom spore sa SŠHR domáhala vrátenia sumy 3,885 milióna eur, ktorú vyplatila ako zálohu spoločnosti A-testing za dodanie desiatich miliónov zdravotníckych rúšok v celkovej hodnote 13 miliónov eur. K odovzdaniu tovaru nedošlo a SŠHR odstúpila od zmluvy. Podľa protistrany odstúpila od zmluvy neplatne. A-testing deklaroval pripravenosť plniť zmluvu a opakovane vyzýval SŠHR na zabezpečenie súčinnosti.

A-testing so sídlom v Jelke pri Galante vznikol v januári 2020. Už v marci, keď sa začala pandémia ochorenia COVID-19, podpísal danú zmluvu so SŠHR. Predsedom SŠHR bol v tom čase Kajetán Kičura, ktorý v súdnom spore vystupoval ako svedok.

Právny zástupca A-testing Michal Volný pre TASR povedal, že spoločnosť počká na doručenie rozsudku a po preštudovaní sa rozhodne, či bude podávať odvolanie.