Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Spoločnosť D4R7 tvrdí, že pri nakladaní s odpadom postupovala správne

Na archívnej snímke stredové vodorovné dopravné značenie a stavba rýchlostnej cesty R7 počas sprevádzanej ukážky aktuálnych prác na najväčšej trvajúcej dopravnej stavbe v strednej Európe D4R7 neďaleko obce Veľká Paka 12. decembra 2019. Foto: TASR Jaroslav Novák

Polícia koncom júna informovala, že v prípade podozrení zo spáchania trestných činov pri výstavbe diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 vzniesli policajti ďalšie obvinenia.

Bratislava 13. júla (TASR) - Spoločnosť D4R7 tvrdí, že pri nakladaní s odpadom pri výstavbe diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 postupovala správne. TASR o tom informoval v stanovisku spoločnosti v reakcii na obvinenia z ohrozovania a poškodzovania životného prostredia Tomáš Stupavský.

"Prezídium Policajného zboru informovalo o vznesení obvinenia spoločnosti D4R7 Construction, ako aj viacerým fyzickým osobám pre podozrenie z neoprávneného nakladania s vyťaženým materiálom z lokality Mlynské Nivy. Spoločnosť D4R7 si je istá, že postupovala správne a v súlade so všetkými slovenskými právnymi predpismi, čo preukáže v prebiehajúcom konaní po tom, čo jej bude umožnené bližšie sa oboznámiť s detailmi vyšetrovania," uviedol.

Ako ďalej informoval, v protiklade s tým, čo hovorí obvinenie, spoločnosť D4R7 pristúpila k opätovnému použitiu čistého, inertného a neškodného materiálu, ktorý neobsahoval žiaden odpad s nebezpečnými alebo toxickými látkami. "Nešlo o nič iné ako o stavebný materiál, ktorého vhodnosť a bezpečnosť z hľadiska životného prostredia potvrdili chemické, fyzikálne a mechanické testy," doplnil.

Polícia koncom júna informovala, že v prípade podozrení zo spáchania trestných činov pri výstavbe diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 vzniesli policajti ďalšie obvinenia. K obvineniu z ohrozovania a poškodzovania životného prostredia už obvineným 48-ročnému občanovi Španielskeho kráľovstva Juanovi J. B. S. a 53-ročnému občanovi Nemeckej spolkovej republiky Michaelovi H. pribudlo tiež obvinenie zo zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi spáchaného formou spolupáchateľstva.

Vyšetrovateľ zároveň vzniesol obvinenie v súvislosti s ustanoveniami zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb v prípade zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi spoločnosti D4R7 Construction.

Konanie sa týkalo zhodnocovania odpadu v celkovom množstve 507.020 ton, pochádzajúceho z výkopových prác v areáli autobusovej stanice Mlynské nivy, ktorý použili na povrchovú úpravu terénu pri výstavbe telesa komunikácie nultého obchvatu hlavného mesta.

V prípade preukázania viny pred súdom hrozí obvineným trest odňatia slobody v trvaní od troch až do ôsmich rokov. Obvinení sú v súčasnosti stíhaní na slobode. Oboch polícia už na konci mája 2020 obvinila z trestného činu ohrozovania a poškodzovania životného prostredia, ktoré sa malo týkať nelegálnej ťažby materiálu na výstavbu diaľnice.