Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Spoločnosť MultiplexDX venovala Biomedicínskemu centru SAV 4000 testov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AFP-Thibault Savary

Biomedicínske centrum tak bude môcť pokračovať v testovaní so slovenskými certifikovanými testami.

Bratislava 9. septembra (TASR) – Spoločnosť MultiplexDX venovala Biomedicínskemu centru Slovenskej akadémie vied (SAV) ďalších 4000 na Slovensku vyrobených testov, certifikovaných na diagnostiku ochorenia COVID-19. TASR o tom v stredu informovala PR manažérka Biomedicínskeho centra SAV Zuzana Vetrecin Čeplíková.

"Sme veľmi radi, že môžeme takto pomôcť našim partnerom, s ktorými už od marca naše testy vyvíjame, ktorí produkujú validačné dáta na certifikáciu a taktiež nám do kitov dodávajú vírusovú RNA ako pozitívnu kontrolu," uviedol zakladateľ a CEO spoločnosti MultiplexDX Pavol Čekan.

Biomedicínske centrum SAV tak bude môcť pokračovať v testovaní práve so slovenskými certifikovanými testami, na ktorých vývoji a validácii sa jeho vedeckí pracovníci od začiatku podieľajú a sú presvedčení o ich vysokej kvalite a spoľahlivosti.

Spoločnosť im podľa Vetrecin Čeplíkovej pomohla s testovaním nielen v počiatkoch pandémie, keď bol na Slovensku veľký problém s dodávkou spoľahlivých PCR reagencií zo zahraničia, ale aj teraz, keď nápor na testovanie opätovne stúpa a jeho realizácia je kľúčová na kontrolu šírenia nákazy novým koronavírusom.

Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied ponúklo pomoc s laboratórnym testovaním na nový koronavírus ešte v marci. Pokrytie nákladov spojených s testovaním dostalo vtedy dotáciu vlády vo výške 280.000 eur. Hoci pôvodná kalkulácia počítala s 5000 vzorkami, Biomedicínskemu centru SAV sa testovanie podarilo realizovať až doteraz. Tím pod vedením Borisa Klempu otestoval už viac ako 16.000 vzoriek.