Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Spoločnosť, ktorá triedi elektroopad, sa obáva dôsledkov vandalizmu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Halász

Vlna vandalizmu mala zasiahnuť Trnavu a okolie i Bratislavu. Polícia má podľa slov spoločnosti záznamy z priemyselných kamier, pričom pri riešení spolupracuje aj samospráva.

Bratislava 27. decembra (TASR) - Vandalizmus v uplynulom mesiaci zasiahol desiatky kontajnerov na zber elektroopadu. Spoločnosť Asekol SK, ktorá zber zabezpečuje, upozornila, že zničených a stiahnutých je desať percent kontajnerov zo západného Slovenska a škody dosahujú tisícky eur. Jeden kontajner po vytriedení pritom podľa nej predstavuje priemerné úspory dve megawatthodiny elektriny, 103 litrov ropy, 87 kilogramov surovín, vyše 15.000 litrov vody a ekvivalent 397 kilogramov oxidu uhličitého.

"Vykrádači sa zameriavajú pravdepodobne na obsah kontajneru, ktorý sa následne pokúšajú speňažiť za pár eur, ťažko povedať, ako sú úspešní," vysvetlil riaditeľ spoločnosti Ronald Blaho s tým, že vandalizmu možno zabrániť, len ak nebudeme ľahostajní. Na kamerovom zázname v jednom z miest podľa jeho slov napríklad vidieť, ako občan pozoruje vandalov a odchádza. Upozornil, že škodám by mohol zabrániť aj jednoduchý telefonát a ohlásenie. "Náklady na opravu kontajnerov dosahujú stovky eur, ale spoločenské a environmentálne škody majú omnoho väčší rozmer," podotkol.

Vlna vandalizmu mala zasiahnuť Trnavu a okolie i Bratislavu. Polícia má podľa slov spoločnosti záznamy z priemyselných kamier, pričom pri riešení spolupracuje aj samospráva. "Riešiť následky vandalizmu však môže byť pre ďalšie fungovanie projektu likvidačné," upozornila firma a podotkla, že tieto kontajnery spoločnosti minulý rok "zachránili" 146.000 kilogramov elektroodpadu, ktorý sa dostal vďaka recyklácii späť do obehu.