Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Spoločnosť ZTS-Špeciál sa pripravuje na montáž pásových vozidiel CV90

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Jednou z hlavných priorít je vybudovanie infraštruktúry na výrobu niektorých systémov, ako aj celkovú montáž a testovanie vozidla.

Bratislava/Dubnica nad Váhom 1. februára (TASR) - V súvislosti s projektom výroby a montáže pásových vozidiel CV90 pre slovenské ozbrojené sily už investovala akciová spoločnosť Ministerstva obrany (MO) SR ZTS - Špeciál 0,6 milióna eur na prípravu montážnych a administratívnych priestorov. Ďalšie investície až do výšky jedného milióna eur plánuje v najbližšom období na budovanie potrebnej infraštruktúry. S projektom je spojených aj 50 nových pracovných miest. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kakaščíková.

Jednou z hlavných priorít je vybudovanie infraštruktúry na výrobu niektorých systémov, ako aj celkovú montáž a testovanie vozidla. "Spoločnosť očakáva od tohto jedinečného a historicky doposiaľ finančne najväčšieho projektu v dejinách slovenskej armády rozšírenie výroby a s tým spojené udržanie zamestnanosti, ako aj vytvorenie nových pracovných pozícií v oblasti projektového manažmentu a taktiež vývoja a výskumu obranných a bezpečnostných technológií," uviedol Štefan Škultéty, generálny riaditeľ DMD Group, pod ktorú ZTS - Špeciál spadá. Projekt, v ktorom je štátna akciovka primárnym priemyselným partnerom, prinesie podľa neho aj možnosti ďalších investícií do vývoja vlastných nových projektov i transfer nových technológií zo zahraničia na Slovensko.

V priestoroch ZTS - Špeciál bude podľa hovorkyne prebiehať v spolupráci so spoločnosťou BAE Systems celková montáž, manažment celého projektu, ako aj testovanie a odovzdanie vozidla CV90 slovenskému rezortu obrany a ozbrojeným silám. Príprava na montáž zahŕňa betónovanie plochy s veľkosťou 1700 štvorcových metrov, obstarávanie výťahov, žeriavov, vybudovanie špeciálnych skladových priestorov a tiež výstavbu nových administratívnych a sociálnych priestorov pre nových zamestnancov. Projekt prináša 50 nových pracovných miest od výrobných a montážnych pozícií až po technicko-hospodárskych pracovníkov, ako sú projektoví manažéri, procesní inžinieri či plánovači.

Slovensko uzavrelo koncom minulého roka so Švédskom medzivládnu dohodu na nákup 152 pásových obrnených vozidiel CV90. Celkové predpokladané náklady na obstaranie pásovej techniky vrátane infraštruktúry sú približne 1,688 miliardy eur s DPH. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) deklaroval v rámci kontraktu minimálne 40-percentné zapojenie slovenského obranného priemyslu. Prvé kusy techniky pre Ozbrojené sily SR dodajú v roku 2026.