Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Spolok architektov Slovenska udelil svoje výročné ceny

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V 56. ročníku súťaže o Cenu Dušana Jurkoviča za najlepšie realizované architektonické dielo na Slovensku posudzovala medzinárodná porota 19 návrhov.

Bratislava 17. decembra (TASR) – Spolok architektov Slovenska (SAS) aj tento rok udelil svoje výročné ceny a ocenil tak významné osobnosti a diela architektúry. TASR o tom informovala Marta Mitterholzerová zo SAS.

V 56. ročníku súťaže o Cenu Dušana Jurkoviča za najlepšie realizované architektonické dielo na Slovensku posudzovala medzinárodná porota 19 návrhov. Ocenenie získal architekt Pavol Paňák za dielo Prístavba k chalupe v Čachticiach. Okrem víťaznej stavby boli vo finále objekty Polyfunkčný dom na Konventnej ul. v Bratislave (architekti Martin Kusý II., Pavol Paňák, Martin Kusý III.), Dom pre brata, Šidlovec, Prešov (Pavol Šilla, Silvia Šillová), Lodenica Karloveské rameno (Martin Hörmann, Richard Kastel, Peter Kopecký) a Bachledka - vrcholová vybavenosť (Juraj Benetin, Miroslava Gašparová, Matej Grébert, Roman Janata).

Cenu Emila Belluša za celoživotné dielo získal architekt Ivan Gürtler za výnimočný prínos v oblasti architektonickej a urbanistickej tvorby, v pedagogickej práci a kultúrno-spoločenskej angažovanosti za zvýšenie kreditu architektúry na Slovensku.

Za významnú odbornú a publikačnú činnosť v oblasti architektúry, za činnosť šéfredaktorky časopisu ARCH, za prezentáciu a popularizáciu slovenskej architektúry doma aj v zahraničí získala Cenu prof. Martina Kusého Andrea Bacová. Štvorčlenná porota rozhodla o udelení tohto ocenenia aj Jane Pohaničovej, Cenu prof. Martina Kusého získala za významnú činnosť v oblasti historiografie, najmä výskumu dejín architektúry 19. storočia, za popularizáciu dejín slovenskej architektúry a jej významných tvorcov, osobitne M. M. Harminca.

Spolok architektov Slovenska organizoval tento rok jubilejný 30. ročník Ceny prof. Jozefa Lacka, ktorá sa udeľuje za najkvalitnejšie komplexné naplnenie požadovaných kritérií súťaže o najlepšiu diplomovú prácu v aktuálnom akademickom roku. Ocenenie získala absolventka Fakulty architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity (FAD STU) Bratislava Andrea Bušová za diplomovú prácu Polyfunkčný objekt - obytný súbor Saint-Denis, Paríž.

Ceny SAS odovzdali 18. novembra v sídle spolku v Bratislave v Sieni Dušana Jurkoviča. Spolok pripravil aj video o ocenených dielach a laureátoch, rovnako sú dostupné e-knihy/katalógy výročných cien.