Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Spolu, DS, Šanca a ODS prezidentke: Nepodpíšte protiinflačný balík

Na archívnej snímke z 21. novembra 2019 predseda strany Šanca Viliam Novotný. Foto: TASR - Jakub Kotian

Strany pripomenuli, že samosprávy na vlastné náklady aktívne v prvej línii chránili obyvateľov pri pandémii a tiež že ako prvé reagovali na potreby utečeneckej krízy.

Bratislava 7. júna (TASR) - Koalícia mimoparlamentných strán Spolu - občianska demokracia, Demokratická strana (DS), Šanca a ODS – Občianski demokrati Slovenska vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tzv. protiinflačný balík. Pripája sa k výhradám samosprávnych združení. Strany žiadajú, aby hlava štátu vrátila parlamentu tie časti zákonov, ktoré neprinášajú adresnú pomoc a ktoré obišli riadny legislatívny proces.

"Plne podporujeme potrebu urýchlenej pomoci tým rodinám, ktoré sú ohrozené chudobou aj v dôsledku zrýchľujúcej sa inflácie. Matovičov návrh však zabúda na viaceré dotknuté skupiny občanov, neprešiel riadnym legislatívnym procesom a nereaguje na odborné protiargumenty,"
uviedli strany v spoločnom stanovisku, ktoré TASR zaslali z tlačového oddelenia strany Spolu.

Balík podľa strán občanom nepomôže. "Sumu, ktorú občanom ponúka, im zároveň berie znížením kvality a dostupnosti služieb poskytovaných samosprávami," vysvetlili s tým, že za posledné roky sa na samosprávu presunulo množstvo nových povinností bez finančného krytia.

Strany pripomenuli, že samosprávy na vlastné náklady aktívne v prvej línii chránili obyvateľov pri pandémii a tiež že ako prvé reagovali na potreby utečeneckej krízy po začiatku ruskej agresie na Ukrajine. "Mnohé náklady na tieto činnosti štát doteraz samosprávam neuhradil," dodali.

Ohrozenie finančnej stability samospráv podľa nich ohrozí kvalitu a bezpečnosť života obyvateľov na Slovensku, keďže finančné výpadky budú musieť riešiť zvyšovaním miestnych daní a poplatkov.