Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Spolu vyzýva J. Budaja, aby konal pre kontamináciu v areáli Istrochemu

Na snímke minister životného prostredía SR Ján Budaj (OĽaNO) prichádza narokovanie vlády. Foto: TASR - Martin Baumann

Prieskum podľa Stohlovej preukázal znečistenie v takom rozsahu, aký nikto neočakával a podľa jej slov môžeme hovoriť o "ekologickej katastrofe".

Bratislava 4. júna (TASR) – Minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO) by mal začať rázne konať a riešiť kontamináciu v areáli bratislavského Istrochemu. Vyzýva ho na to mimoparlamentná strana Spolu, ktorá v stredu (3. 6.) zverejnila výsledky prieskumu odtajneného po desiatich rokoch.

Prieskum potvrdil masívnu kontamináciu podzemnej vody a pôdy organickými aj anorganickými látkami v areáli spoločnosti Istrochem v Bratislave. "V skutočnosti môžeme hovoriť takpovediac až o chemickom 'kokteile' z látok, ktoré sú nám dobre známe, ale reálne došlo aj k ich zmiešaniu," uviedla odborníčka na životné prostredie za stranu Spolu Tamara Stohlová s tým, že medzi látky napríklad patria atrazín, toulén, arzén, olovo či benzén a je všeobecne známe, že sú nebezpečné pre ľudské zdravie, mnohé z nich sú karcinogénne alebo spôsobujú iné závažné ochorenia.

Prieskum podľa Stohlovej preukázal znečistenie v takom rozsahu, aký nikto neočakával a podľa jej slov môžeme hovoriť o "ekologickej katastrofe". Súčasťou zverejnených správ od prieskumnej firmy bol aj predpokladaný model šírenia kontaminácie, ktorý ukazuje posun od daného miesta Istrochem až po kontakt s Malým Dunajom a predpokladaný ďalší posun smerom na Žitný ostrov.