Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Informácie o spolupráci farmafiriem a lekárov sa dostanú na web

Ilustračné foto Foto: TASR

Právna norma od januára budúceho roka zavádza nové pravidlá zverejňovania údajov o spolupráci lekárov s výrobcami liekov.

Bratislava 25. novembra (TASR) – Vzťahy medzi zdravotníkmi a farmaceutickými spoločnosťami majú byť transparentnejšie. Ministerstvo zdravotníctva si to sľubuje od novely zákona o liekoch, ktorú dnes 83 hlasmi schválili poslanci NR SR. Právna norma od januára budúceho roka zavádza nové pravidlá zverejňovania údajov o spolupráci lekárov s výrobcami liekov.

Ako podľa ministerstva ukázala prax, súčasné pravidlá nefungovali a spoluprácu s farmafirmami priznávalo len minimum lekárov. Po novom ju majú preto oznamovať firmy. Dáta by sa mali zverejňovať aj na webe.

O spolupráci s lekármi majú povinne informovať každého polroka. Národnému centru zdravotníckych informácií (NCZI) budú posielať správu o výdavkoch na propagáciu, marketing a na peňažné i nepeňažné plnenia poskytnuté zdravotníckym pracovníkom priamo alebo nepriamo prostredníctvom tretej osoby. Dáta následne zverejní NCZI na svojom webe, pacienti si tak budú môcť pozrieť, s akými výrobcami liekov ich lekár spolupracoval.

Po novom tak má byť jasné, kto koho financuje a s akým cieľom. Súčasné nastavenie legislatívy sa podľa šéfa sekcie liekovej politiky ministerstva Adama Hlôška priblíži americkému modelu. USA sú známe svojou prísnou politikou v oblasti spolupráce lekárov a farmafiriem. Povinnosť zverejňovať všetky platby medzi nimi a zdravotníckymi odborníkmi tam platí od roku 2013.

Na príprave novely spolupracovalo ministerstvo s organizáciou Transparency International Slovensko (TIS). Nové pravidlá podľa Zuzany Dančíkovej z TIS obmedzia priestor pre nekalé konanie, zlepšia porozumenie a posilnia dôveru pacientov a verejnosti v spoluprácu firiem a zdravotníkov. To si od novely sľubuje aj minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD).

Poslanci dnes schválili aj novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Podstatou právnej normy je prebratie európske smernice, ktorou sa stanovujú požiadavky na ochranu zdravia obyvateľstva vzhľadom na rádioaktívne látky obsiahnuté vo vode určenej na ľudskú spotrebu.

Plénum odobrilo aj novelu zákona o zdravotnom poistení, ktorá spresňuje postup pri výpočte ročného nároku na uplatnenie odpočítateľnej položky u poistencov, ktorí z rôznych dôvodov mali nárok na odpočítateľnú položku iba časť kalendárneho roka. Podľa rezortu zdravotníctva je táto zmena v prospech občanov a nedotýka sa zamestnávateľov.

Novela po novom upravuje aj otázky platenia poistného z likvidačného zostatku. "Súčasná právna úprava sa javí ako nespravodlivá, pretože ide iba o časť majetku spoločníka, ktorý bol na začiatku podnikania vložený do majetku spoločnosti. Preto sa navrhuje vypustiť povinnosť platiť odvody na poistné na verejné zdravotné poistenie z tohto príjmu, pokiaľ tento príjem nie je predmetom dane z príjmov," vysvetlilo ministerstvo.