Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Staňák: Spolupráca NIHO s rezortom zdravotníctva ušetrila milióny eur

Na snímke riaditeľ Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO) Michal Staňák počas tlačovej konferencie NIHO 1. júna 2023 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer

Národný inštitút pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO) hodnotí lieky, ktoré chcú vstúpiť do kategorizácie a majú dopad na rozpočet nad 1,6 milióna ročne.

Bratislava 1. júna (TASR) - Spoluprácou Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO) a Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR sa vlani ušetrilo takmer 53 miliónov eur. Financie zostali vo verejnom zdravotnom poistení a môžu sa tak použiť na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informoval riaditeľ inštitútu Michal Staňák.

"Spolupráca NIHO a MZ v tomto tandeme priniesla v minulom roku úsporu na úrovni 52,9 milióna eur. Realita je, že sa do kategorizácie dostali nákladnejšie lieky, ktoré prinesú zlepšenie pacientom na Slovensku, ale prišli za priaznivejšie ceny. Firmy totiž vďaka hodnoteniu NIHO poskytli pri vyjednávaní s MZ dostatočnú zľavu na liek tak, aby boli splnené kritériá nákladovej efektívnosti," povedal.

NIHO hodnotí lieky, ktoré chcú vstúpiť do kategorizácie a majú dopad na rozpočet nad 1,6 milióna ročne. Inštitút daný liek podrobí analýze najmä z pohľadu jeho prínosu pre pacientov a vypočíta, pri akej cene daný liek spĺňa kritériá nákladovej efektívnosti. Hodnotenie následne NIHO zverejní na svojom webe a poskytne ho rezortu. "MZ na základe toho začne rokovanie s firmou a dojednáva zľavu, ktorú odporučíme," vysvetlil. Liek je podľa jeho slov po uzavretí dohody, zasadnutí kategorizačnej komisie a rozhodnutí ministerstva kategorizovaný.

Úspora podľa Staňáka v praxi znamená, že o to viacej peňazí zostalo vo verejnom zdravotnom poistení na to, aby sa pokrývali potreby pacienta. "O to viacej liekov, keďže sa bavíme o liekovom rozpočte, môže byť hradených. (...) Toto nie je situácia, v ktorej by NIHO spôsobil, že by pacienti liečbu nedostali, ale, naopak, môžu ju dostať za lepších podmienok, a o to viac ďalšej liečby môže do systému prísť," dodal.