Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Spomalenie tempa zadlžovania štátnych nemocníc je naďalej výzvou

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Úroveň záväzkov fakultných a univerzitných nemocníc sa ku koncu roka 2019 znížila, tempo rastu záväzkov sa však nezmenilo.

Bratislava 19. mája (TASR) – Spomalenie rýchlosti zadlžovania štátnych nemocníc zostáva podľa Ministerstva financií SR naďalej výzvou. "Pomôcť by mohla aj stratifikácia nemocníc, ktorej úlohou je racionalizácia siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," píše sa v národnom programe reforiem. Tempo zadlžovania sa nespomalilo ani napriek tomu, že sa nemocnice opäť oddlžovali.

Úroveň záväzkov fakultných a univerzitných nemocníc sa ku koncu roka 2019 znížila, tempo rastu záväzkov sa však nezmenilo.

"V roku 2023 by objem záväzkov mohol dosiahnuť skoro 1,2 miliardy eur, ak by záväzky po splatnosti aj napriek oddlžovaniu rástli rovnakým tempom ako doteraz," konštatuje sa v materiáli. Záväzky po lehote splatnosti 13 štátnych nemocníc predstavovali ku koncu minulého roka 529 miliónov eur. Očakáva sa, že v tomto roku sa zvýšia na 628 miliónov eur.

V posledných dvoch rokoch došlo k trom kolám oddlžovania nemocníc, tempo ich zadlžovania sa však nespomaľuje. D

o konca roka 2019 sa v rámci oddlženia zdravotníckych zariadení použili zdroje na zaplatenie pohľadávok dodávateľov vo výške 260 miliónov eur. Ďalších 187 miliónov eur išlo na zaplatenie pohľadávok Sociálnej poisťovne. Národná transfúzna služba SR dostala návratnú výpomoc vo výške 28 miliónov eur. Ďalšia transakcia postúpenia pohľadávok Sociálnej poisťovne v sume 109 miliónov eur sa realizovala v januári 2020.

Riešiť situáciu so zadlžovaním nemocníc by mohla podľa programu reforiem aj stratifikácia nemocníc, ktorej úlohou je racionalizácia siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

"V súlade s programovým vyhlásením vláda vypracuje analýzu spotreby zdravotnej starostlivosti a plánuje zreformovať nemocničnú sieť na základe regionálnej potreby. V sieti by mali byť zahrnuté nemocnice na základe dostupnosti, efektivity a kvality poskytovaných služieb," približuje sa v materiáli.

Podľa ministerstva financií by sa tiež malo prehodnotiť financovanie veľkých štátnych nemocníc, ktoré teraz nedostávajú dosť peňazí ani na pokrytie bežnej prevádzky a akumulujú tak straty. "Zavedú sa aj plány na pravidelnú obnovu zdravotníckej techniky a infraštruktúry, aby sa zaručilo priebežné obnovovanie prístrojového vybavenia nemocníc," avizovalo.