Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SPPK: Chovatelia vlani riešili, ako pre sucho nakŕmiť svoje zvieratá

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Schválenie kompenzácie za sucho a jej rýchle poskytnutie je podľa hovorkyne komory výbornou správou pre živočíšnu výrobu.

Bratislava 7. januára (TASR) - Slovenskí chovatelia vlani riešili, ako pre veľké sucho zabezpečiť krmivo pre svoje chovy. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová pri hodnotení minulého roka v oblasti živočíšnej výroby.

"V roku 2022 sa chovatelia ocitli pred obrovskou dilemou, akými krmovinami a za aké ceny budú pre extrémne sucho chovať svoje zvieratá," spresnila.

Schválenie kompenzácie za sucho a jej rýchle poskytnutie je podľa nej výbornou správou pre živočíšnu výrobu. "Za finančné prostriedky od štátu si budú môcť poľnohospodári nakúpiť chýbajúce krmivá pri záväzku, že zachovajú deklarované stavy zvierat po dobu jedného roka," podčiarkla.

"V roku 2022 okrem dosahov sucha riešili chovatelia ošípaných dosahy afrického moru ošípaných na svoje prevádzky. Ochrana chovov pred zavlečením tejto nákazy bola jednou z prioritných oblastí, ktorej sa chovatelia počas celého roka denne venovali," zdôraznila.

Upozornila, že živočíšna výroba na Slovensku rovnako ako napríklad špeciálna rastlinná výroba patrí medzi tie oblasti poľnohospodárstva, ktoré boli roky finančne poddimenzované.

"Jednou z kľúčových úloh SPPK nielen v roku 2022 bolo preto presadiť vyššie financovanie pre chovateľov hospodárskych zvierat. Prinášajú na vidiek vyššiu zamestnanosť a navyše viac zvierat na pôde dodáva pôde viac organickej hmoty, čo vytvára väčšie predpoklady na zvyšovanie tzv. vodozádržnej schopnosti pôdy v čase pokračujúcich klimatických zmien," dodala hovorkyňa SPPK.