Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

SPPK sa bude snažiť o zjednotenie monitoringu škôd spôsobených zverou

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Drozd

Poľnohospodári, lesníci a ochranári by mohli vychádzať z jednotnej štatistiky, ktorá bude reálnym obrazom toho, aké škody spôsobuje zver na porastoch či stádach hospodárskych zvierat.

Bratislava 26. januára (TASR) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) bude v tomto roku vyvíjať úsilie, aby sa zjednotil monitoring škôd spôsobených slovenským poľnohospodárom divou zverou. Uviedla to pre TASR hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Poľnohospodári, lesníci či ochranári by tak podľa nej mohli na jeho základe pri svojej činnosti vychádzať z jednotnej štatistiky, ktorá nebude nijako skreslená a bude reálnym obrazom toho, aké škody spôsobuje zver na porastoch či stádach hospodárskych zvierat.

"Oficiálne štatistiky škôd v rastlinnej alebo živočíšnej výrobe Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora nemá k dispozícii. Naši členovia síce mapujú škody vo svojom regióne, v podnikoch, sú to však len orientačné údaje, ktoré by mohli skreslene hovoriť o výsledkoch za celé Slovensko," spresnila.

Holéciová minulý týždeň informovala, že poľnohospodári nie sú spokojní s výsledkom poľovníckej sezóny pri love vlka dravého. Kvótu lovu vlka sa počas tohtoročnej sezóny lovu, ktorá sa skončila 15. januára 2016, nepodarilo naplniť. Poľovníci ulovili 42 vlkov z celkovej povolenej kvóty 90. Kvóta bola pôvodne zvýšená z 80 na 90 kusov najmä preto, lebo vlk spôsoboval poľnohospodárom na stádach hospodárskych zvierat vyššie škody. "Poľnohospodári preto s výsledkom poľovníckej sezóny 2015/2016 nemôžu byť spokojní," doplnila.

Poľovníci podľa Holéciovej nemali jednoduchú úlohu. Podmienky stanovené pre lov vlka boli prísne a v roku 2015 sa pracovná skupina, ktorá bola zostavená pri Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, zhodla na zákaze lovu vlka na spoločných poľovačkách. Tento zákaz spolu s nepriaznivými poveternostnými podmienkami (málo snehu) skomplikoval prácu poľovníkom a napriek urgencii zo strany SPPK sa nepodarilo kvótu naplniť.

"V budúcej poľovníckej sezóne budeme trvať na povolení lovu na spoločných poľovačkách a zmiernení prísnych podmienok pre lov vlka dravého. Chovatelia totiž musia znášať čoraz väčšie škody, ktoré im vlk spôsobuje, a navyše sú nútení na vlastné náklady zabezpečovať preventívne opatrenia, aby chránili svoje stáda, čo ich takisto ekonomicky zaťažuje," povedal predseda SPPK Milan Semančík.

Napriek tomu, že systém stanovenia kvóty pre lov vlka dravého funguje v SR už roky, populácia vlka podľa odborných odhadov neustále rastie. V súčasnosti je na Slovensku 600 vlkov.