Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Spracovatelia dreva žiadajú riešiť reformu národných parkov zodpovedne

Na archívnej snímke Peter Zemaník. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Na ministerstve životného prostredia sa spája množstvo neziskových ochranárskych organizácii, ktoré podľa zväzu roky tunelujú systém ochrany prírody a živia svoje aktivity peniazmi z eurofondov.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Zväz spracovateľov dreva (ZSD) SR vyzýva poslancov Národnej rady (NR) SR, aby reformu národných parkov riešili s osobnou zodpovednosťou a nepodľahli politickým tlakom. Návrh by tiež mal prejsť riadnym pripomienkovým konaním a mal by byť predložený na rokovanie vlády. Uviedol to prezident ZSD SR Peter Zemaník.

Spracovatelia dreva nesúhlasia, aby hospodárska a ochranárska starostlivosť o všetky lesy Slovenska prešla akýmkoľvek spôsobom pod envirorezort. Národné parky by sa mali zreformovať podľa štandardov platných v Európskej únii, konštatuje ZSD.

Na ministerstve životného prostredia sa spája množstvo neziskových ochranárskych organizácii, ktoré podľa zväzu roky tunelujú systém ochrany prírody a živia svoje aktivity peniazmi z eurofondov. "Za roky svojho pôsobenia na projekty podobného druhu minuli 'ochranárske neziskovky' a inštitúcie ministerstva životného prostredia stovky miliónov eur z eurofondov a chystajú svoje nové projekty aj na dojenie plánu obnovy a odolnosti," tvrdí Zemaník.

ZSD zároveň odmieta "ochranársku demagógiu o drancovaní slovenských lesov a nálepkovanie lesníkov a drevárov nelichotivými atribútmi o spolitizovaní témy reformy národných parkov".

Reformou národných parkov by sa mali štátne pozemky v národných parkoch previesť pod ochranárov. Parlament by sa ňou mal zaoberať na najbližšej schôdzi, ktorá sa začne 23. novembra. Poslanec NR SR Jaromír Šíbl (OĽANO) predstavil rozsiahly pozmeňujúci návrh, ktorý má byť výsledkom diskusie s viacerými subjektmi. S reformou nesúhlasí hnutie Sme rodina a nepodporí ju. Výhrady majú aj ďalší koaliční poslanci.