Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Vláda schválila správu o realizácii projektu Zdravé komunity

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vyše 85 percent zamestnancov pochádza z prostredia marginalizovaných rómskych komunít, takmer 74 percent z nich tvoria ženy, uviedli.

Bratislava 3. novembra (TASR) – Prostredníctvom realizácie národného projektu Zdravé komunity, ktorého cieľom je zlepšiť zdravotnú situáciu obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít (MRK), sa podarilo vybudovať sieť 322 zamestnancov pracujúcich každý deň v teréne. Asistenti zdravia sú aktívni v 266 lokalitách v najmenej rozvinutých regiónoch Slovenska, ich činnosť má pozitívny dosah na približne 180.000 obyvateľov MRK. Informuje o tom správa o priebežnom stave plnenia odporúčaní adresovaných SR v rámci 3. kola periodického hodnotenia Rady OSN pre ľudské práva, ktorú v stredu schválila vláda.

V prípade opatrení, smerujúcich k inklúzii Rómov v oblasti vzdelávania, zdravotníctva, zamestnania a bývania, predkladatelia zvýrazňujú význam národného projektu Zdravé komunity.

"Prostredníctvom činnosti asistentov a koordinátorov sa podarilo dosiahnuť v mnohých obciach 100-percentnú zaočkovanosť, asistenti sa stali osobami, na ktoré sa môžu klienti spoľahnúť pri prekonávaní problémov i pri navigácii v systéme zdravotnej starostlivosti, tiež sa stali významnými aktérmi v boji s COVID-19 v lokalitách MRK," upozornili predkladatelia.

Zvýrazňujú zároveň inklúziu v oblasti zamestnania Rómov. "Vyše 85 percent zamestnancov pochádza z prostredia marginalizovaných rómskych komunít, takmer 74 percent z nich tvoria ženy. Uvedené považujeme za unikátne a sme lídrom v adresnom zamestnávaní Rómov z vylúčených komunít,“ uviedli.

Správa prináša informácie o implementácii takmer dvesto odporúčaní adresovaných SR v roku 2019, najčastejšie sa týkali problematiky inklúzie rómskeho obyvateľstva, uplatňovania princípu rodovej rovnosti, či už v oblasti pracovnoprávnych vzťahov alebo vo vzťahu k rodovo podmienenému násiliu, ako aj boja proti extrémizmu.