Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správa TANAP-u odstraňovala inváznu rastlinu pohánkovec japonský

Invázna rastlina pohánkovec japonský (Fallopia japonica, foto z archívu. Foto: TASR - Milan Kapusta

Rastlina sa podľa správy odstraňovala vo Vysokých Tatrách na Hrebienku, v Dolnom a Hornom Smokovci aj Novom Smokovci.

Bratislava 22. júla (TASR) - Správa Tatranského národného parku (TANAP) odstraňovala inváznu rastlinu pohánkovec japonský. Likvidoval sa v lokalitách TANAP-u aj mimo neho. Správa TANAP-u o tom informuje na sociálnej sieti.

Ochranári odstránili pohánkovec na sútoku Oravy a Váhu pri Kraľovanoch. Išlo o plochu asi 1000 metrov štvorcových. Zozbieraná bola biomasa v množstve 3,8 tony. Rastlina sa podľa správy odstraňovala vo Vysokých Tatrách na Hrebienku, v Dolnom a Hornom Smokovci aj Novom Smokovci. "Celkovo bol pohánkovec japonský odstránený na siedmich lokalitách v okolí Smokovcov," podotkli ochranári.

Pohánkovec japonský do Európy priviezli ako medonosnú a okrasnú rastlinu, no začal sa invazívne šíriť na opustených, nevyužívaných miestach s narušenou vegetáciou, v okolí vodných tokov, ciest, železníc. Rozširuje sa aj na pôvodné biotopy ako lúky či brehové porasty.

"Často vytvára rozsiahle husté porasty, pod ktorými už nedokážu existovať žiadne iné druhy rastlín. Šíri sa predovšetkým vegetatívne – podzemkami," priblížila Správa TANAP-u s tým, že rastlina môže byť vysoká aj cez dva metre.