Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správa TANAP-u rešpektuje posun zonácie na budúci rok

Na archívnej snímke zasnežený Kriváň a ďalšie štíty Vysokých Tatier. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Mesto Vysoké Tatry posunutie vníma ako ďalší odklad pravidiel, ktoré je potrebné zadefinovať na území národného parku.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Správa Tatranského národného parku (TANAP) rešpektuje rozhodnutie vlády o posunutí zonácie na budúci rok. Mesto Vysoké Tatry to považuje za "ďalší odklad pravidiel". Reagovali tak na vládu, ktorá formálne zrušila ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi (OĽANO) úlohu o vyhlásení zonácie TANAP-u a presunula ju na ďalší rok

"Pokiaľ sa v najbližšej dobe podarí pripraviť pánom ministrom avizované legislatívne prostredie novelou zákona, bude to pre nás oveľa lepšia pozícia na reštart v obnovení rokovaní so súkromnými vlastníkmi lesov," povedal pre TASR riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Mesto Vysoké Tatry posunutie vníma ako ďalší odklad pravidiel, ktoré je potrebné zadefinovať na území národného parku. "V praxi je podstatné realizovať jednotlivé riešenia, nielen o nich hovoriť," poznamenala pre TASR hovorkyňa Daniela Birková.

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR vraví, že zonácia TANAP-u aj Muránskej planiny je dlhodobá a komplikovaná záležitosť. Presný termín vyhlásenia ochranári povedať nevedeli. Pri procese schvaľovania je problémom súhlas všetkých zainteresovaných, uviedla pre TASR manažérka pre komunikáciu ŠOP SR Anna Weissová.

Rokovania v prípade zonácie TANAP-u boli pozastavené v roku 2019. Dôvodom boli neustále meniace sa požiadavky zo strany vlastníkov a obhospodarovateľov. Prerokovanie pripomienok je limitované aj kapacitami okresných úradov, odôvodňuje envirorezort k zrušenie úlohy.

Novú zonáciu TANAP-u sa pokúsil prijať už prvý kabinet Roberta Fica (Smer-SD). Proti návrhu sa však zdvihla vlna kritiky. Práce na zonácii sa opäť rozbehli po obnovení envirorezortu počas pôsobenia Ivety Radičovej. Exminister za Most-Híd József Nagy však po páde vlády v roku 2012 oznámil, že túto otázku bude musieť doriešiť nová garnitúra. Nepodarilo sa to nakoniec ani tej a zonáciu nedokončil Peter Žiga (Hlas-SD) ani László Sólymos (Most-Híd). Proti urýchleniu zonácie TANAP-u bola napríklad Asociácia slovenských kúpeľov.

Cieľom zonácie TANAP-u je nastaviť jasné pravidlá pre všetkých – pre ochranu prírody, pre vlastníkov pozemkov, pre cestovný ruch, pre obce a mestá aj pre podnikateľov.