Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správca zálohovania by mohol byť povinný zverejňovať podpísané zmluvy

Na archívnej snímke vhadzovanie PET fliaš do kontajneru. Foto: TASR Pavel Neubauer

Správca by mal neschválenú žiadosť podľa návrhu predložiť envirorezortu na posúdenie. Ministerstvo by následne do 30 dní malo rozhodnúť o správnosti postupu správcu pri zamietnutí žiadosti.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Správca zálohového systému by mohol byť povinný zverejňovať všetky podpísané zmluvy s výrobcami a distribútormi obalov na svojom webe. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje, ktorý do Národnej rady (NR) SR predložili nezaradení poslanci Tomáš Taraba a Romana Tabák.

Zmluvy by bol správca povinný zverejňovať do 14 dní od ich platnosti. Taktiež by mal zverejňovať na webe všetky neschválené žiadosti od výrobcov a distribútorov obalov, a to aj s odôvodnením ich neschválenia.

Zároveň má návrh novely zákona zakázať správcovi vyžadovať od výrobcov a distribútorov obalov akékoľvek poplatky spojené s uzatvorením zmluvy. "Správca je v prípade neschválenia žiadosti o uzatvorenie zmluvy s výrobcom obalov alebo s distribútorom obalov v lehote do 30 dní od doručenia žiadosti povinný zaslať oznámenie o neschválení žiadosti výrobcom obalov a distribútorom obalov," navrhujú poslanci s tým, že neschválenie musí byť riadne odôvodnené.

Správca by mal neschválenú žiadosť podľa návrhu predložiť envirorezortu na posúdenie. Ministerstvo by následne do 30 dní malo rozhodnúť o správnosti postupu správcu pri zamietnutí žiadosti.

"Cieľom novely zákona je zlepšenie transparentnosti zákona voči výrobcom a distribútorom obalov, ktorým nebola schválená žiadosť o uzavretie zmluvy so správcom, formou kontroly z ministerstva,"
uviedli predkladatelia. Poukazujú, že aktuálne nie sú verejne dostupné informácie, ktorí výrobcovia a distribútori obalov majú uzatvorené zmluvy so správcom a v akej podobe.