Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správca zálohovania prijal žiadosti o uzavretie zmluvy od 270 výrobcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Cieľom zálohovania je zásadné zníženie množstva voľne pohodených plastových nápojových obalov.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Správca zálohovania jednorazových PET fliaš a plechoviek zatiaľ prijal žiadosti o uzavretie zmluvy od približne 270 výrobcov a distribútorov. Bez toho, aby mal výrobca registrované zálohované obaly, ich nebude môcť od 1. januára 2022 uviesť na trh. Pre TASR to uviedla riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai.

"Žiadosti o uzavretie zmluvy sú povinní poslať všetci výrobcovia, ktorí uvádzajú na trh nápoje v jednorazových nápojových obaloch, plastových fľašiach a plechovkách s objemom od 0,1 až tri litre vrátane," priblížila Morvai. Doplnila, že žiadosti priebežne prijímajú, aby vyšli v ústrety aj výrobcom a distribútorom, ktorí to nestihli v stanovenom termíne.

Pred uvedením na trh sú podľa Morvai výrobcovia povinní mať splnenú registráciu. Registrovať sa musí výrobca, produkty, ktoré bude uvádzať na trh, vrátane zaslania fyzických vzoriek pre ich schválenie a zaradenie do zoznamu registrovaných obalov v zálohovom systéme. "Len registrované nápojové obaly bude možné uvádzať na trh a následne odoberať cez odberné automaty-zálohomaty či ručným odberom," upozorňuje Morvai.

Distribútori podľa nej musia podať žiadosť len v prípade, že predávajú potraviny alebo nápoje na predajnej ploche väčšej ako 300 metrov štvorcových. Vtedy sú povinní zriadiť odberné miesto, uzatvoriť zmluvu so správcom a registrovať sa. "Na dobrovoľnej báze sa môžu registrovať distribútori, ktorí predávajú nápoje na predajnej ploche menšej ako 300 metrov štvorcových, prípadne na väčšej ploche ale len ako doplnkový tovar," pripomenula.

Správca spustil od septembra registračný portál pre výrobcov. Prostredníctvom neho môžu výrobcovia komunikovať so správcom, registrovať svoje nápojové obaly v systéme, plniť si evidenčné povinnosti a mať prístup k správe a štatistikám prihlásených produktov. Morvai zároveň dodala, že registrácia pre odberné miesta bude spustená v októbri.

Cieľom zálohovania je zásadné zníženie množstva voľne pohodených plastových nápojových obalov. Zaviesť zálohovanie budú povinné prevádzky s rozlohou väčšou ako 300 štvorcových metrov. Za zálohovanie plastovej fľaše či plechovky budú ľudia dostávať 15 centov.