Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Hygienici: Správna hygiena rúk je najjednoduchšou prevenciou

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vo vstupných priestoroch 13. zdravotníckych zariadení a jednej univerzity na Slovensku sa v týchto a najbližších dňoch bude konať 6. ročník Dňa hygieny rúk.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 23. apríla (TASR) - Najjednoduchším preventívnym opatrením, ktoré pomáha zachraňovať životy pacientov na celom svete je správna hygiena rúk. Na jej význam poukazuje Svetový deň hygieny rúk, ktorý symbolicky pripadá na 5. mája. "Účinné umytie a aj dezinfekcia rúk si vyžadujú pozornosť všetkých z nás. Všetok čas venovaný hygiene rúk je investíciou, ktorá sa nám zakaždým vráti," vyhlásila hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

Podotkla, že čistými rukami dokážu zdravotníci a návštevníci nemocníc predchádzať nežiaducim infekciám či nebezpečným zdravotným komplikáciám a zbytočne nepredlžovať hospitalizáciu zraniteľných pacientov.

Zároveň verejný zdravotník a hygienik Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave Michal Adamišin priblížil, že správna hygiena rúk u zdravotníckych pracovníkov je aj v období po pandémii ochorenia COVID-19 veľmi diskutovanou témou. Minimálne v prvých mesiacoch pandémie bola podľa neho spotreba dezinfekcie na ruky enormná. "V súčasnosti je síce povedomie o správnych technikách hygieny rúk u zdravotníckeho personálu vďaka mimoriadnym udalostiam vysoké, avšak je vidieť ich určitú únavu k správnemu a dostatočnému výkonu," podotkol.

Vedúca oddelenia nemocničnej hygieny a epidemiológie Fakultnej nemocnice Trnava Jaroslava Sokolová podotkla, že sa v nemocniciach za posledných desať rokov výrazne zvýšila spotreba alkoholovej dezinfekcie na ruky, ale po odznení pandémie ich spotreba opäť klesá. "Počas pandémie sa často dezinfikovali rukavice, čo je neprípustné. Po pandémii COVID-19 sme sa dostali so spotrebou dezinfekčných prípravkov ešte nižšie ako pred pandémiou. Nepoužívame alkoholovú dezinfekciu vždy pred kontaktom s pacientom, po kontakte s pacientom je to o niečo lepšie," ozrejmila.

Dôležité je podľa predsedníčky sekcie nemocničnej epidemiológie a hygieny Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Eriky Böhmovej správny prístup vedenia a manažmentu zdravotníckych zariadení, aby zaujali k problematike komplexný a koordinovaný prístup. "Musia vytvoriť vhodné podmienky na dodržiavanie zásad hygieny rúk, ako i vyžadovať ich plnenie. Najdôležitejšia je však osobná zodpovednosť a prístup každého jedného zdravotníckeho pracovníka," podotkla.

Vo vstupných priestoroch 13. zdravotníckych zariadení a jednej univerzity na Slovensku sa v týchto a najbližších dňoch bude konať 6. ročník Dňa hygieny rúk. Upozorniť má na nevyhnutnosť prevencie, ale aj na to, ako si správne a dôkladne vyčistiť a vydezinfikovať ruky pri príchode a odchode z nemocnice.