Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Piatym členom Správnej rady TASR sa stal Richard Kvasňovský

Richard Kvasňovský Foto: TASR

Do funkcie ho zvolili na päť rokov zamestnanci agentúry TASR.

Bratislava 13. marca (TASR) - Piatym členom Správnej rady Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) sa stal vedúci Domácej redakcie Richard Kvasňovský. Do funkcie ho zvolili na päť rokov zamestnanci agentúry.

Prvých štyroch členov päťmiestnej Správnej rady TASR zvolili poslanci Národnej rady SR ešte 30. januára. V oblasti ekonómie uspel bývalý guvernér Národnej banky Slovenska Vladimír Masár, ktorého nominovala Akadémia médií Bratislava. Rovnaká inštitúcia navrhla aj Jána Sanda, ktorý bol zvolený za oblasť žurnalistiky. Ako odborník na informačné technológie uspel Peter Alakša s podporou občianskeho združenia OKNO a ako expert na právo bol zvolený Boris Chovanec navrhnutý Mediálnym inštitútom. Všetci parlamentom zvolení členovia boli v Správnej rade aj v prvom volebnom období, Kvasňovský je vo funkcii prvýkrát.

Parlament volí kandidátov podľa špecifikácií, ktoré určuje zákon - jeden musí byť odborníkom v ekonomickej oblasti, ďalší v žurnalistike, tretí člen Správnej rady TASR musí byť právnik a štvrtý expert v oblasti informačných technológií.

Funkčné obdobie člena Správnej rady TASR je päťročné, medzi právomoci rady patrí napríklad voľba generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry. Potreba voľby Správnej rady TASR vyplýva zo zákona o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky, ktorý parlament schválil v septembri 2008. Podľa zákona, ktorý nadobudol účinnosť 1. januára 2009, sa Tlačová agentúra SR pretransformovala z príspevkovej organizácie na verejnoprávnu inštitúciu.