Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správny súd nedostal k doplňujúcim voľbám žiadne volebné sťažnosti

Na archívnej snímke volič vhadzuje obálku do volebnej schránky v doplňujúcich voľbách starostu v obci Vlkanová pri Banskej Bystrici v sobotu 23. októbra 2021. Foto: TASR - Ján Krošlák

Volebné sťažnosti po doplňujúcich voľbách bolo potrebné podať do desiatich dní od vyhlásenia výsledku.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Najvyšší správny súd (NSS) SR nedostal v stanovenej lehote k doplňujúcim voľbám do orgánov územnej samosprávy, ktoré sa uskutočnili v októbri, žiadne volebné sťažnosti. Pre TASR to potvrdil hovorca NSS SR Michal Hajtol.

Volebné sťažnosti po doplňujúcich voľbách bolo potrebné podať do desiatich dní od vyhlásenia výsledku. Rozhodovanie o ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy je v kompetencii NSS SR. "V prípade porušenia zákona je možné voči výsledku volieb do orgánov územnej samosprávy podať žalobu, prostredníctvom ktorej sa žalobca domáha vydania rozhodnutia o neústavnosti alebo nezákonnosti volieb," vysvetlil Hajtol.

Doplňujúce voľby sa konali 23. októbra v 25 obciach. Obyvatelia si vyberali nového primátora, starostov i poslancov obecného či mestského zastupiteľstva. Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa vyhlasujú v prípade, ak sa v niektorej obci nekonali, alebo ak zanikol mandát poslanca či starostu bez náhradníka.