Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správny súd zamietol sťažnosť rezortu zdravotníctva v spore s Dôverou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Súkromná poisťovňa na súde napadla, že ministerstvo nerobilo pravidelnú revíziu úhrad liekov, ktoré sa preplácajú z verejného zdravotného poistenia.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Najvyšší správny súd (NSS) SR zamietol vo štvrtok kasačnú sťažnosť, ktorú podalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v spore so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera v prípade revízie úhrad liekov. TASR to potvrdil hovorca súdu Michal Hajtol. Dôvera už predtým v prípade uspela na bratislavskom krajskom súde.

Súkromná poisťovňa na súde napadla, že ministerstvo nerobilo pravidelnú revíziu úhrad liekov, ktoré sa preplácajú z verejného zdravotného poistenia. "Išlo o žalobu zdravotnej poisťovne Dôvera proti druhostupňovému rozhodnutiu ministerky zdravotníctva vo veci určenia maximálnej výšky úhrady zdravotnej poisťovne za štandardnú dávku liečiva pre príslušné referenčné skupiny v zozname kategorizovaných liekov," ozrejmil Hajtol.

Priblížil, že vtedajšia ministerka zamietla námietky Dôvery proti prvostupňovému rozhodnutiu MZ SR a napadnuté rozhodnutie potvrdila. Dôvera v žalobe argumentovala, že rozhodnutie o jej námietkach nebolo náležite odôvodnené. S tým sa stotožnil aj NSS.

"Povahu riadneho odôvodnenia rozhodnutia nemôže mať len odkaz na príslušné zákonné ustanovenie a nerozhodné hlasovanie poradného orgánu — Kategorizačnej rady. Rovnako nepostačuje iba odkázať na odôvodnenie prvostupňového rozhodnutia," vysvetlil Hajtol.

V danom prípade podľa jeho slov nebolo možné uprednostniť ministerkou namietaný verejný záujem pred požiadavkou zákonnosti rozhodovania. "Pretože oba tieto atribúty sú v správnom súdnictve neoddeliteľne spojené a nemožno ich vykladať jeden na úkor druhého," priblížil hovorca.

"Rozhodnutie súdu, ktorý nám dal za pravdu, je dobrou aj smutnou správou. Dobrou, že žiaden minister nemôže svojvoľne porušovať platné zákony. Smutnou, že hoci sme na nezákonný postup upozorňovali a opakovane vyzývali na nápravu, situácia musela dospieť až tak ďaleko, že celá vec skončila na súde," reagoval pre TASR PR manažér ZP Dôvera Branislav Cehlárik. "Veríme, že podobná situácia sa nebude opakovať, obzvlášť dnes, keď je zdravotníctvo opäť na kolenách," doplnil s tým, že zdravotníci zbytočne prišli o veľký objem peňazí potrebných na liečbu pacientov.

Rezort zdravotníctva sa bližšie vyjadrí po doručení rozsudku. "MZ SR sa po doručení rozsudku Najvyššieho správneho súdu SR bližšie oboznámi s odôvodnením rozhodnutia a v nadväznosti na to poskytne stanovisko," uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Dôvera uspela vlani v septembri na Krajskom súde v Bratislave so žalobou vo veci revízie úhrad liekov. V roku 2017 upozornila, že ministerstvo nerobí revízie úhrad. Po vlaňajšom rozsudku poukázala, že podľa jej výpočtov tak zbytočne odišlo ročne 72 miliónov eur z verejného zdravotného poistenia.