Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 3. decembra 2021 - 11.45 h.


Bratislava - Prostredníctvom 42.403 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 15.278 prípadov nákazy novým koronavírusom.


Bratislava - Treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 je zaočkovaných zatiaľ 430.894 Slovákov. Celkovo bolo na Slovensku k strede 1. decembru zaočkovaných prvou dávkou 2.648.585 osôb a druhou dávkou 2.348.320 osôb.


Praha - V Česku včera pribudlo 18.582 prípadov nákazy koronavírusom. Je to približne o tretinu menej než v rovnaký deň minulého týždňa, za ktorý hlásili 27.717 nových infekcií, teda najviac od začiatku pandémie.


Bratislava - Nový regionálny autobusový dopravca v Bratislavskom kraji Arriva sa dohodol s bývalým dopravcom Slovak Lines na spolupráci formou subdodávky. Informoval o tom predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba s tým, vďaka tomu vo veľmi krátkom čase dôjde k plnému obnoveniu prímestskej autobusovej dopravy v Bratislavskom kraji.


Bratislava - Komisárkou pre zdravotne postihnuté osoby bude aj naďalej Zuzana Stavrovská. Ako jedinú kandidátku na tento post ju v dnešnom hlasovaní zvolili poslanci parlamentu. Zo 140 prítomných ju podporilo 135 poslancov, nikto nebol proti, zdržali sa traja a dvaja nehlasovali. Stavrovskú zvolili na šesťročné funkčné obdobie.

Zuzana Stavrovská, archívna snímka.
Foto: TASR Marko Erd



Brusel/Vatikán – Apoštolský nuncius pri Európskej únii arcibiskup Aldo Giordano zomrel včera vo veku 67 rokov na následky ochorenia COVID-19, ktoré dostal počas septembrovej návštevy pápeža Františka na Slovensku. Počas záverečného dňa Františkovej návštevy na Slovensku sa v Šaštíne nakazili desiatky cirkevných hodnostárov vrátane kardinálov, medzi nimi aj vtedajší predseda Rady európskych biskupských konferencií kardinál Angelo Bagnasco a tiež niekoľko nunciov.


Washington – Nové prísnejšie cestovné opatrenia pre ľudí prichádzajúcich do USA leteckou dopravou vstúpia do platnosti v pondelok 6. decembra minútu po 6. hodine stredoeurópskeho času. Nariadenie stanovuje, že od pondelka sa bude od všetkých cestujúcich bez ohľadu na ich občianstvo alebo očkovací status požadovať, aby sa preukázali negatívnym testom na COVID-19 vykonaným deň pred nástupom na let smerujúci do Spojených štátov.


Wellington – V Aucklande dnes prestáva platiť posledná veľká časť lockdownu, ktorý trval viac než 100 dní. V meste sa opäť otvoria bary, reštaurácie i fitnescentrá. Nový Zéland sa rozhodol prejsť na nový systém boja proti koronavírusovej pandémii. Od obyvateľov sa bude vyžadovať, aby boli plne zaočkovaní a preukazovali sa covidpasmi, ak chcú mať prístup ku všetkým službám.

Zákazníci stoja pred barom v novozélandskom Aucklande 3. decembra 2021.
Foto: TASR/AP


Jeruzalem – Izraelská vláda dnes po niekoľkých dňoch ukončila kontroverzné monitorovanie polohy nakazených novým koronavírusovým variantom omikron prostredníctvom mobilných telefónov s nasadením tajnej služby. V prípade nárastu počtu nakazených však vláda zváži opätovné zavedenie monitorovania. Toto opatrenie používali v Izraeli aj na začiatku koronavírusovej pandémie, avšak po vlne kritiky od neho upustili.


Bratislava - Slovenské mzdy v predposlednom kvartáli tohto roka medziročne vzrástli o 6,5 %, ich reálny rast však pribrzďuje inflácia. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Mzdy boli v porovnaní s vlaňajškom vyššie vo všetkých odvetviach, najviac sa však na raste podpísali informačné technológie a finančníctvo.


Bratislava - V 3. kvartáli dosiahla miera nezamestnanosti podľa výberového zisťovania pracovných síl hodnotu 6,8 %. Nezamestnanosť tak výrazne klesla, počet osôb bez práce sa medziročne znížil o 2,9 %.


Bratislava – Hrubý domáci produkt Slovenska sa v 3. štvrťroku 2021 medziročne zvýšil o 1,3 %. Nevýrazný medziročný vývoj ovplyvnil najmä pokles zahraničného dopytu. HDP ťahal zvýšený domáci dopyt, predovšetkým vyššia spotreba domácností. Výkon slovenskej ekonomiky sa priblížil úrovni pred pandémiou, na dosiahnutie hodnôt z rovnakého obdobia roka 2019 jej však stále chýbalo 0,7 %,


Bratislava – Tržby v maloobchode sa v októbri 2021 oproti rovnakému obdobiu minulého roka zvýšili o 2,2 %.


Nikózia – Pápež František sa počas druhého dňa návštevy Cypru stretol dnes ráno s najvyšším predstaviteľom miestnej pravoslávnej cirkvi. Arcibiskup Chryzostom II. privítal Františka vo svojom sídle.

Pápež František prichádza na ceremóniu v etnicky rozdelenej cyperskej metropole Nikózia vo štvrtok 2. decembra 2021.
Foto: TASR/AP


Trenčín – Ján Pardavý už nie je tréner hokejistov Dukly Trenčín. V klube skončil po vzájomnej dohode. Vo funkcii ho dočasne zastúpi športový riaditeľ Branko Radivojevič, trénerský tím doplní aj hlavný kouč juniorov Viliam Čacho.


New York - Basketbalisti Memphisu Grizzlies zaznamenali najvyššie víťazstvo v histórii zámorskej NBA. V noci na dnes vyhrali doma nad Oklahomou City 152:79 a ako prvý tím v profilige zdolali súpera o viac ako 70 bodov.