Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR – 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 6. apríla 2022 – 11.45 h.


Bratislava - So zdražovaním chce štát pomôcť jednorazovým príspevkom len ohrozeným skupinám, pomoc by sa mala poskytnúť "do leta". Pred dnešným rokovaním vlády to povedal minister práce Milan Krajniak.



Bratislava - Vodičské preukazy C a CE by mohli získavať už vodiči vo veku 18 rokov namiesto súčasných 21. Pri vozidlách skupín D a DE by sa mal minimálny vek znížiť z 24 na 21 rokov. Podmienkou má byť absolvovanie kurzu základnej kvalifikácie. Slovenská legislatíva sa tak má zosúladiť so smernicou EÚ. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú dnes schválila vláda.
Ilustračné foto
Foto: TASR/František Iván

Bratislava - Na Slovensku by sa mohla opravovať poškodená technika Ukrajiny. Prebiehajúce rokovania potvrdil minister obrany Jaroslav Naď s tým, že opravy by firmy realizovali na štandardnej komerčnej báze, teda nie zadarmo.



Bratislava - Východné Slovensko chránia slovenské prostriedky protivzdušnej obrany. Ozbrojené sily postupne presunuli do palebných postavení príslušné systémy tak, aby pokryli čo najväčšiu časť východnej hranice. Technické prostriedky prieskumu, a to vrátane siete radarových stanovíšť, monitorujú vzdušný priestor nad hranicou s Ukrajinou 24 hodín denne.



Bratislava - Hotely a penzióny môžu žiadať o príspevok na ubytovanie utečenca z Ukrajiny. Minister dopravy Andrej Doležal počas predpoludňajšieho živého vysielania na sociálnej sieti priblížil, ako majú hotelieri postupovať. Podrobné informácie sú zverejnené aj na webovej stránke www.mindop.sk/lex-ukrajina.
Na archívnej upratovačka upratuje apartmán, ktorý ponúka ubytovací portál Airbnb.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici prešlo včera 2365 obyvateľov Ukrajiny, pričom o dočasné útočisko na Slovensku požiadalo 636 osôb.



Štrasburg - Podľa dnešného vyjadrenia predsedu Európskej rady Charlesa Michela Európska únia bude musieť voči Rusku "skôr či neskôr" zaviesť sankcie postihujúce ropu a zemný plyn.
Predseda Európskej rady Charles Michel foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Budapešť - Maďarské ministerstvo zahraničných vecí predvolalo dnes veľvyslanca Ukrajiny pre reakciu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na nedeľňajšie maďarské parlamentné voľby. "Je načase, aby ukrajinskí lídri prestali s urážaním Maďarska," uviedol na svojom statuse na Facebooku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.



Vatikán - Pápež František odsúdil zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča, kde boli v masových hroboch a v uliciach mesta nájdené desiatky tiel.
Pápež František ukazuje ukrajinskú zástavu, ktorú mu poslali z mesta Buča na Ukrajine počas pravidelnej verejnej audiencie vo Vatikáne 6. apríla 2022.
Foto: TASR/AP

Kyjev - Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že momentálne sa vyšetruje 5000 podozrení zo spáchania vojnových zločinov, ktorých sa mali v meste Buča a inde na Ukrajine dopustiť príslušníci ruských vojsk.



Bukurešť - Do brány ruskej ambasády v rumunskej metropole Bukurešť narazilo ráno osobné vozidlo, ktoré začalo po náraze horieť. Šofér nehodu neprežil, oznámila miestna polícia. TASR prevzala správu od agentúry AP.
Záchranné zložky stoja pred budovou nemocnice, v ktorej vypukol požiar v severogréckom meste Solún v stredu 6. apríla 2022.
Foto: TASR/AP

Washington - Americká spoločnosť Twitter obmedzí obsah z viac ako 300 oficiálnych účtov ruského vedenia. Účty už nebudú odporúčané v časových osiach, v upozorneniach ani inde na stránke, spresnila spoločnosť s tým, že toto obmedzenie sa týka aj účtov šéfa Kremľa Vladimira Putina.



Atény - Grécko dnes vstúpilo do 24-hodinového generálneho štrajku pre prudko stúpajúce ceny. Štrajk spôsobil zatvorenie verejných služieb a prerušenie trajektovej a železničnej dopravy.



Bratislava - Štatistický úrad informoval, že februárové maloobchodné tržby sa medziročne zvýšili o 16,4 %, v raste sa držia posledný rok. Medzimesačne vzrástli o 1,3 %.



Bratislava - Alternatívny dodávateľ plynu, martinská spoločnosť A.En. Slovensko, stratil spôsobilosť na dodávanie plynu a jeho 751 odberných miest prevzal od dnešného dňa ako dodávateľ poslednej inštancie Slovenský plynárenský priemysel. Informoval o tom hovorca SPP - distribúcia Milan Vanga.



Bratislava - Tlačová agentúra SR podpísala zmluvu o spolupráci s talianskou agentúrou ANSA, ktorá umožní vzájomné využívanie spravodajstva v anglickom jazyku a fotografií. Ide o historicky prvú spoluprácu TASR s talianskou agentúrou.



New York - Hokejisti Dallasu aj vďaka gólu slovenského útočníka Mariána Studeniča zvíťazili v domácom zápase NHL nad New Yorkom Islanders 3:2.