Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR – 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 22. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 22. novembra 2022 – 11.45 h.

Bratislava - Na ministerstve zdravotníctva pokračujú rokovania s Lekárskym odborovým združením. Rieši sa avizovaná téma reformy vzdelávania lekárov. Šéf odborárov Peter Visolajský pred rokovaním potvrdil, že prišli s vlastným návrhom. Lekárske odborové združenie podľa neho trvá na ústupkoch v otázke platov, ktoré predstavilo cez víkend. Minister financií Igor Matovič včera informoval, že v otázke platov stále nie je dohoda.

Bratislava - Asociácia na ochranu práv pacientov vyzýva rezort zdravotníctva, aby v spolupráci so zdravotnými poisťovňami a vyššími územnými celkami predložili krízový plán pre prípad, že k dohode s lekármi nedôjde.

Bratislava - Poskytovatelia sociálnych služieb môžu žiadať o dotáciu na inflačnú pomoc. Tá je určená na pokrytie úhrad zvýšených prevádzkových nákladov v dôsledku rastu miery inflácie a s tým spojených cien energií.

Bratislava - Ministerstvo školstva TASR potvrdilo, že aktuálne neprebieha žiadny výber "nového dodávateľa", ale sú pripravené kroky na zváženie alternatív ďalšieho riešenia zabezpečenia dátových služieb pre školy. Zároveň sa rezort školstva vyhradzuje voči tvrdeniu Slovensko.Digital, že projekt pod názvom Internet pre školy je pokračovaním projektu Edunet_SK.

Bratislava - Rezort školstva si neplní reformné povinnosti vyplývajúce z plánu obnovy. Ak to takto bude pokračovať, školstvo príde o stovky miliónov eur na potrebné investície a rozvoj, upozorňuje na to podpredseda SaS a bývalý minister školstva Branislav Gröhling.

Bratislava - Prostredníctvom 780 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 92 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli tri obete. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 320 pacientov.

Kyjev/Londýn - Ukrajinské bezpečnostné zložky vykonávajú raziu na území pravoslávneho kláštora Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve. Bezpečnostná služba Ukrajiny vo vyhlásení uviedla, že ide o zásah proti nebezpečným aktivitám ruských tajných služieb na Ukrajine.

Peking - Čínska metropola Peking dnes zaznamenala rekordný počet nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Počet nových prípadov nákazy sa vyšplhal na viac ako 1400.

Astana – Mimoriadny vyslanec ruského prezidenta Vladimira Putina pre Sýriu Alexandr Lavrenťjev uviedol, že Rusko dúfa, že Turecko sa zdrží "akéhokoľvek použitia nadmernej sily" v Sýrii, kde Ankara hrozí okrem leteckých útokov aj spustením pozemnej operácie voči kurdským bojovníkom.

Viedeň/Teherán - Irán začal vo svojom podzemnom zariadení pri obci Fordú obohacovať urán na 60 percent. Informovali o tom iránske médiá, podľa ktorých ide o odvetné opatrenie v reakcii na požiadavku Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu na väčšiu spoluprácu zo strany Teheránu.

Washington - Tlačová agentúra Associated Press prepustila novinára, ktorý vo svojej správe napísal, že rakety, ktoré dopadli na územie východného Poľska, patrili Rusku. Zmienená správa bola v servise AP zverejnená večer 15. novembra. Jej autor sa odvolal na zdroje americkej rozviedky. Agentúra AP neskôr túto správu stiahla.

Bratislava - Zálohovanie nápojových obalov dosiahlo za desať mesiacov 70-percetnú návratnosť. Aktuálne je na Slovensku registrovaných takmer 3000 odberných miest.

Budapešť - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán spôsobil medzinárodný rozruch, keď vo videu zverejnenom na Facebooku pózoval so šálom s mapou veľkého Uhorska. Rumunský rezort diplomacie vydal vyhlásenie, v ktorom označil Orbánov prejav za neprijateľný.

New York - Slovenský hokejový útočník Tomáš Tatar strelil štvrtý gól v prebiehajúcej sezóne NHL a jeho New Jersey natiahlo víťaznú sériu už na trinásť zápasov, čím vyrovnalo vlastný rekord. V noci na dnes zdolalo Edmonton 5:2. Tatar sa opäť predstavil v prvom útoku "diablov", celkovo odohral 14:10 min a do štatistík si pripísal aj dve strely na bránku, dva plusové body a jeden bodyček.

- Z výhry sa tešil Adam Ružička, ktorý odohral necelých 12 minút v zápase Calgary na ľade Philadelphie (5:2) a do štatistík si pripísal jednu strelu na bránku, bodyček a blok.

- Víťaznú sériu natiahol na sedem zápasov Boston, ktorý triumfoval na ľade Tampy Bay 5:3 a domácim ukončil ich šnúru štyroch výhier po sebe. V drese Lightning odohral 17 minút obranca Erik Černák, ktorý zaznamenal aj päť bodyčekov, jeden blok, dve trestné minúty a "mínusku".