Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR – 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 30. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 30. decembra 2022 - 11.45 h.

Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva SR zverejnilo základnú kostru novej nemocničnej siete. Podľa výsledkov prvej fázy kategorizácie bude na Slovensku jedna nemocnica piatej, tri nemocnice štvrtej, deväť nemocníc tretej úrovne, 33 nemocníc druhej úrovne, 42 nemocníc prvej úrovne a špecializovaných nemocníc.

Bratislava – Slovensko potrebuje aj vlastnú modernú protivzdušnú obranu, rozhodnutia o jej zabezpečení bude musieť urobiť ďalšia vláda. Uviedol to dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Ako dodal, ide o mimoriadne drahé veci, napríklad batéria systému Patriot stojí asi jednu miliardu eur. „My máme tri a potrebovali by sme aj viac, aby sme mali celé územie pokryté,“ dodal.

Bratislava - Voľby do Národnej rady by v decembri vyhral Hlas-SD so ziskom 19,1 percenta hlasov. Nasledovali by Smer-SD so 16,7 percentami a Progresívne Slovensko so 14,1 percentami. Podľa prieskumu agentúry Median by štvrté skončilo hnutie Republika so ziskom 9,6 percenta, za ním SaS so 6,5 percentami. OĽANO by získalo 6,3, KDH 6,1 a Sme rodina 6 percent hlasov. Zároveň si 65 percent obyvateľov myslí, že sa súčasná situácia má vyriešiť predčasnými voľbami.

Bratislava – Slovensko by malo byť štátom, kde spravodlivosť platí pre všetkých rovnako a kde sa ľudia môžu na štát spoľahnúť, že im pomôže v zložitej situácii a bude zlepšovať kvalitu ich života. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v rozhovore pre TASR na otázku o svojej predstave, akou krajinou by malo byť Slovensko o ďalších 30 rokov.

Bratislava - Zásadným zlyhaním vládnej koalície bol v roku 2022 jej rozpad. Pre TASR to uviedla politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi. Politológovia zároveň oceňujú prístup vlády k vojne na Ukrajine. Hovoria tiež o zlepšení situácie vo vyšetrovaniach a stíhaní korupčných káuz.

Bratislava – V roku 2023 bude pokračovať spolupráca medzi Fondom na podporu umenia a nórskou inštitúciou s rovnakým zameraním Kulturrdet. Pre TASR to potvrdila dočasne poverená ministerka kultúry SR Natália Milanová.

Bratislava - Používanie zábavnej pyrotechniky je pre voľne žijúce vtáky a iné zvieratá nebezpečné. Spôsobuje im stres i zranenia. Upozornil na to Tomáš Veselovský z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.

Vysoké Tatry - Väčšina hotelov, najmä obľúbených strediskách vo Vysokých Tatrách je pred oslavami nového roka plne obsadená. Pre TASR to potvrdila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lucia Blašková s tým, že v podhorí a menších tatranských osadách, je ešte možné nájsť si ubytovanie.

Washington - Počet obetí extrémneho zimného počasia, ktoré počas uplynulého týždňa zasiahlo Spojené štáty, za zvýšil na najmenej 61.

Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil na sociálnej sieti Telegram sériu fotografií ukrajinských vojakov a záchranárov v akcii. Zároveň pripojil odkaz v ukrajinčine i angličtine. Napísal okrem iného: „Som si istý, že to prekonáme a ruská agresia zlyhá, takže všetci ostatní prípadní agresori sveta sa neodvážia zopakovať to, čo robia Rusi.“

Singapur - Po štvrtkovom poklese zhruba o 1 percento sa ceny ropy v piatok vrátili k rastu, pričom cena Brentu sa posunula k hranici 84 USD za barel. Rast sa očakáva aj za celý rok, čo bude znamenať druhý rastový rok po sebe.

Svet/Paríž - Za posledných 20 rokov bolo vo svete v spojitosti s výkonom svojho povolania zabitých 1668 novinárov. Na každý rok pripadá v priemere viac než 80 úmrtí. Vyplýva to zo správy medzinárodnej organizácie Reportéri bez hraníc. Títo pracovníci médií sa stali obeťami nájomných vrahov, útokov, úmrtí vo vojnových zónach a smrteľných zranení.

Brazília - Nastupujúci brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva i odchádzajúci najvyšší predstaviteľ krajiny Jair Bolsonaro vyjadrili na sociálnych sieťach úctu bývalému brazílskemu futbalistovi Pelému, ktorý zomrel vo štvrtok vo veku 82 rokov.

New York - Slovenský hokejový obranca Erik Černák pre zranenie nedohral duel NHL medzi Tampa Bay a mužstvom New York Rangers. Zo zápasu odstúpil v závere prvej tretiny po strete s útočníkom New Yorku Samuelom Blaisom. Tampa Bay napokon v súboji zvíťazila 2:1 po nájazdoch.