Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 22. marca - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 22. marca 2024 - 11.45 h.



Bratislava - O hlasovací preukaz na voľbu kdekoľvek na Slovensku sa dá pre prvé kolo prezidentských volieb požiadať už len počas dnešného dňa. Volič musí o preukaz požiadať osobne obec v jej úradných hodinách. Urobiť tak môže za voliča aj splnomocnenec. Prvé kolo volieb prezidenta sa bude konať zajtra.



Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka zdôrazňuje, že v trestných veciach bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra P. nikdy osobne nekonal. Rozhodnutím o návrhu na konanie podľa paragrafu 363 Trestného poriadku poveril svojho námestníka.



Bratislava - Súčasné Testovanie 9 nie je dostatočné. Treba ho rozšíriť o všeobecnovzdelávacie predpoklady. Myslí si to prezidentka Združenia základných škôl Slovenska Eva Horníková. Poukázala aj na to, že testovanie len raz za deväť rokov nie je dostačujúce.

Eva Horníková.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Banská Bystrica -
Na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, sa dnes mala opäť prejednávať korupčná kauza exšéfa SNS a bývalého primátora Žiliny Jána S. Obžalovaný sa však nedostavil, je hospitalizovaný v žilinskej nemocnici a trval na svojej prítomnosti. Hlavné pojednávanie samosudca odročil na apríl.



Bratislava - Opozícia žiada mimoriadny Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť, na ktorý chce predvolať ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. Dôvodom je jeho vystúpenie v relácii s medzinárodne hľadaným Danielom B. Člen výboru Juraj Krúpa hovorí o absolútne neprijateľnom správaní.



Brusel - Európska komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilie, aby tak ochránila európskych farmárov a potrestala Moskvu za pokračujúcu vojnu voči Ukrajine. Po prvom dni dvojdňového summitu EÚ v Bruseli to oznámila šéfka komisie Ursula von der Leyenová.



New York - Bezpečnostná rada OSN by mala dnes hlasovať o americkom návrhu rezolúcie na "okamžité prímerie" v Pásme Gazy spojené s prepustením rukojemníkov.

- Čína podporuje kroky Bezpečnostnej rady OSN na ukončenie bojov v Pásme Gazy. Oznámilo to dnes čínske ministerstvo zahraničných vecí.



Tel Aviv - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken dopoludnia pricestoval do Izraela na rokovania s premiérom Benjaminom Netanjahuom a jeho kabinetom o situácii v Pásme Gazy. Očakáva sa napätá atmosféra počas rokovaní, pretože Blinken sa pokúsi partnerov presvedčiť, aby nenapredovali v plánoch na rozsiahlu vojenskú ofenzívu v Rafahu.



Moskva - Rusko je na Ukrajine vo "vojnovom stave", vyhlásil dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Vojnu na Ukrajine doteraz Moskva označovala ako "špeciálnu vojenskú operáciu".

Ruský prezident Vladimir Putin vystupuje s príhovorom pred príslušníkmi Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v Moskve v utorok 19. marca 2024.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ruské útoky si dnes na Ukrajine vyžiadali najmenej dve obete na životoch. Ďalších 14 osôb utrpelo zranenia a tri sú nezvestné. Prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj opätovne vyzýva Západ, aby poskytol pomoc.



Brusel – Rastúci celosvetový nedostatok vody môže byť zdrojom konfliktov, varovala Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru v správe vydanej pri príležitosti dnešného Svetového dňa vody. Celosvetovo nemá prístup k pitnej vode 2,2 miliardy ľudí a 3,5 miliardy ľudí k bezpečnej sanitácii.

- Slovensko má v budovaní vodárenskej infraštruktúry obrovský investičný dlh, a to vyše 1,5 miliardy eur. Súčasné vedenie envirorezortu podporuje stabilný prístup k vode. Zintenzívňuje pomoc samosprávam v oblasti vodárenských projektov prostredníctvom európskych fondov a Envirofondu. Informoval odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia v súvislosti so Svetovým dňom vody, ktorý pripadá na dnes.



Bratislava - Bez viacerých zranených hráčov nastúpi slovenská futbalová reprezentácia na prvý zápas v tomto kalendárnom roku. Zajtra o 18.00 h na NFŠ v Bratislave bude jej prvým súperom v príprave na ME 2024 tím Rakúska.



New York - Slovenský hokejista Juraj Slafkovský strelil v noci na dnes svoj 15. gól v prebiehajúcej sezóne NHL, jeho Montreal však prehral na ľade Vancouveru 1:4. Devätnásťročný útočník bodoval v šiestom zápase za sebou.

Na snímke slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Ancona - Slovenský cyklista Peter Sagan podstúpil operáciu srdca. Trojnásobný majster sveta verí, že sa po 15 dňoch odpočinku opäť vráti do tréningového procesu.

Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan.
Foto: TASR - Henrich Mišovič