Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 10. novembra 2021 - 11.45 h.


Bratislava - Na základe údajov Národného centra zdravotníckych informácií prostredníctvom 24.791 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 7055 prípadov nákazy novým koronavírusom a pribudlo 53 obetí.


Bratislava - Maximálna výška poskytovaného náhradného výživného by sa mala zrušiť. Momentálne by mala byť v rozpore so súdnym rozhodnutím a obmedzuje sumu poskytovaného náhradného výživného pre oprávnenú osobu na maximálne 3,7-násobok sumy životného minima pre nezaopatrené dieťa, čo je aktuálne 368,37 eura. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý posunuli poslanci Národnej rady do druhého čítania.


Bratislava - Strana SaS vyzvala svojho koaličného partnera hnutie Sme rodina, aby prestalo s populistickou rétorikou a vecne sa podieľalo na reformách, ktoré pomôžu Slovensku. Ak nie je koalícia ochotná podporiť reformy, podľa SaS stráca základ, na ktorom bola postavená.
Na snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík, foto z archívu.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Rada vysokých škôl zásadne odmieta predložený návrh novely zákona o vysokých školách a žiada ministra školstva Branislava Gröhlinga, aby ho stiahol z medzirezortného pripomienkového konania. Vyplýva to z uznesenia zo zasadnutia pléna Rady vysokých škôl, o ktorom TASR informovala Lucia Sebechlebská.


Varšava - Predseda Európskej rady Charles Michel pricestoval dnes do Varšavy. S poľským premiérom Mateuszom Morawieckym bude rokovať o situácii s migrantmi na poľsko-bieloruskej hranici.


Praha - České štátne zastupiteľstvo (prokuratúra) požiadalo novú Poslaneckú snemovňu, aby vydala na trestné stíhanie dosluhujúceho premiéra Andreja Babiša. Žiadosť sa týka kauzy Čapí hnízdo, v ktorej Babiš dlhodobo čelí podozreniam zo zneužitia európskych dotácií.
Český premiér a líder kandidátky hnutia ANO Andrej Babiš, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Maďarský parlament schválil opozičný návrh, aby sa ľudové hlasovanie mohlo konať aj v deň parlamentných volieb, volieb do Európskeho parlamentu či volieb do regionálnych samospráv, informoval spravodajský server 444.hu. Podľa doteraz platného zákona totiž referendum nebolo možné uskutočniť deň pred uvedenými voľbami a 41 dní po nich.


Tokio - Na mimoriadnom zasadnutí oboch komôr parlamentu bol dnes podľa očakávania za japonského premiéra opätovne zvolený Fumia Kišidu. Jeho vládnuca Liberálnodemokratická strana si v októbrových predčasných voľbách zaistila pohodlnú parlamentnú väčšinu.
Fumio Kišida, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Peking - Čínske vojenské sily uskutočňujú manévre neďaleko Taiwanu v reakcii na návštevu delegácie amerického Kongresu, ktorá pricestovala do tohto ostrovného štátu, informovala agentúra AP. Manévre v oblasti Taiwanského prielivu sú "nevyhnutné na ochranu (čínskej) národnej suverenity," uviedlo čínske ministerstvo obrany.


Glasgow - Klimatická agentúra Organizácie Spojených národov zverejnila predpoludním prvý návrh konečnej dohody, z ktorého vzídu závery rokovaní klimatického summitu OSN v Glasgowe. Jednotlivé štáty majú podľa tohto dokumentu do konca roku 2022 posilniť svoje klimatické plány a zamerať sa na ukončenie využívania uhlia a fosílnych palív.


Praha - Zdravotníci pracujúci v lôžkových častiach nemocníc v Českej republike, ktorí nie sú zaočkovaní proti koronavírusu, sa budú musieť od budúceho pondelka testovať najmenej raz týždenne. Predpoludním to oznámil český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.
Ilusračné foto.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Berlín - Z dnes ráno zverejnených údajov Inštitútu Roberta Kocha vyplýva, že v Nemecku pribudlo za uplynulých 24 hodín 39.676 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najviac od začiatku pandémie. Na ochorenie COVID-19 zomrelo ďalších 236 ľudí.


Bratislava - Podľa Štatistického úradu priemyselná produkcia na Slovensku klesla v septembri 2021 medziročne o 4,9 percenta. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v septembri oproti augustu znížila o 1,7 percenta. Štatistický úrad zároveň informoval, že stavebná produkcia zrýchlila v septembri zaostávanie za hodnotami spred pandémie na 23,4 percenta.


New York - Slovenský hokejista Tomáš Tatar prispel v noci na dnes v zámorskej NHL jednou asistenciou k víťazstvu New Jersey nad Floridou 7:3. Obhajca titulu z Tampy Bay v zostave so slovenským obrancom Erikom Černákom podľahol Caroline 1:2 po predĺžení. Černák zápas nedohral, pretože už v prvej tretine utrpel zranenie v hornej časti tela a podľa trénera Jona Coopera ho čaká dlhšia pauza.