Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 12. novembra 2021 - 11.45 h.


Bratislava - Prostredníctvom 23.203 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 6843 prípadov nákazy novým koronavírusom. Takmer 70 percent z nových prípadov nebolo zaočkovaných. Ďalších 1964 prípadov odhalilo antigénové testovanie. Pribudlo 41 obetí.


Bratislava - Treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 bolo do stredy 10. novembra na Slovensku zaočkovaných 162.879 osôb. Celkovo bolo doteraz na Slovensku zaočkovaných prvou dávkou vakcíny 2.532.607 osôb a druhou dávkou 2.320.910 osôb.


Viedeň - Sprísnenie pravidiel pre neočkovaných v Rakúsku prispelo k nárastu počtu podaných dávok vakcíny proti koronavírusu. Počas prvých desiatich dní od zavedenia povinnosti preukázať sa na pracovisku potvrdením o vakcinácii, prekonaní covidu alebo negatívnym výsledkom testu, bolo aplikovaných viac ako 420.000 dávok očkovacích látok. V Rakúsku je plne zaočkovaných 65 percent obyvateľov.


Praha - Kabinet odchádzajúceho českého premiéra Andreja Babiša počká pri sprísňovaní proticovidových opatrení na stanovisko strán budúcej vlády. Oznámil to minister zdravotníctva Adam Vojtěch.


Bratislava - Občania Ukrajiny majú od 10. novembra dočasne obmedzený vstup na Slovensko. Zákaz sa nevzťahuje na osoby očkované vakcínami schválenými Európskou liekovou agentúrou alebo Svetovou zdravotníckou organizáciou ani na Ukrajincov s trvalým pobytom na Slovensku, či s príbuzenským vzťahom k osobám žijúcim na slovenskom území.


Bratislava – Najvyšší kontrolný úrad upozornil poslancov parlamentu v stanovisku k návrhu rozpočtu na rok 2022, že sa od budúceho roku začnú uplatňovať pravidlá Paktu stability a rastu. To znamená, že s nominálnym deficitom nad 3 percentá vstúpi Slovensko do procedúry nadmerného deficitu. Vláda v návrhu ráta s deficitom rozpočtu verejnej správy na úrovni 4,9 percenta, čo predstavuje sumu 5,2 miliardy eur.


Bratislava - Ministerstvo školstva pre školy vyčleňuje 20 miliónov na účel dofinancovania prevádzky, modernizácie či údržby škôl. Každá základná a stredná škola dostane peniaze podľa počtu žiakov. Pôjde o príspevok v sume 30 eur na žiaka.


Moskva - Bieloruská štátna letecká spoločnosť Belavia oznámila, že na žiadosť tureckých úradov prestane od piatku prepravovať z Turecka občanov Sýrie, Iraku a Jemenu do Bieloruska. Poľsko, ktoré obviňuje Minsk zo zámerného organizovania nelegálnej migrácie do Európskej únie, rokuje s viacerými krajinami Blízkeho východu vrátane Iraku o pozastavení letov do Bieloruska.


Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu vyjadrili hlboké znepokojenie z dramatickej migračnej krízy, ktorá sa v súčasnosti odohráva na poľsko-bieloruských hraniciach. Opätovne odsúdili taktiku bieloruského diktátorského režimu na čele s Alexandrom Lukašenkom, ktorý cielene riadi toky migrantov k vonkajším hraniciam Únie.


Glasgow - Najnovšia verzia návrhu klimatickej dohody COP26 už nevyzýva na ukončenie prevádzky všetkých uhoľných elektrární a poskytovania dotácií na fosílne palivá. Nahradila ju miernejšia výzva na zrušenie "neefektívnych" dotácií a postupné vyradenie z prevádzky tých uhoľných elektrární, ktoré nemajú technológiu na zachytávanie a ukladanie oxidu uhličitého. Klimatický summit OSN (COP26) v Glasgowe sa koná od 31. októbra.


Kodaň - Klimatická zmena už teraz ohrozuje zdravie ľudí na svete a preto je potrebné podniknúť rozhodné kroky v boji proti nej. Povedal to regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu Hans Kluge. Ako dodal, aj keď je zmiernenie globálneho otepľovania dlhodobý proces, zníženie emisií by zlepšenou kvalitou ovzdušia pomohlo zdraviu ľudí okamžite.


New York - Slovenský hokejista Tomáš Tatar dal svoj premiérový gól v prebiehajúcej sezóne NHL. V noci na piatok pomohol jedným presným zásahom k víťazstvu New Jersey 4:0 nad New Yorkom Islanders, za ktorý nastúpil jeho krajan Zdeno Chára.


Sao Paulo - Brazília sa stala po Nemecku a Dánsku treťou krajinou, ktorá sa kvalifikovala na futbalové MS 2022. Päťnásobní svetoví šampióni si zabezpečili miestenku do Kataru v noci na piatok vďaka domácemu víťazstvu 1:0 nad Kolumbiou.