Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 1. decembra 2021 - 11.45 h.


Bratislava - Prostredníctvom 28.373 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 9534 prípadov nákazy novým koronavírusom, z ktorých nebolo takmer 73 percent zaočkovaných. Zároveň pribudlo aj 85 obetí.


Bratislava - Vicepremiér a minister financií Igor Matovič prišiel na dnešné rokovanie vlády s návrhom na poskytnutie 500-eurových poukážok seniorom, ktorí sa dajú zaočkovať, alebo ktorí už zaočkovaní sú. Cez ministrov to podľa neho prejde, pričom pevne verí, že sa nájde aj rozumná väčšina v parlamente.


Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský povedal, že je za akýkoľvek spôsob motivácie ľudí na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 s tým, že nevie, koľko ľudí by finančná odmena, ktorú navrhuje minister financií Igor Matovič mohla na takýto krok motivovať.


Bratislava - Ak je škola na tom naozaj zle, nech ju regionálny úrad verejného zdravotníctva zatvorí na určitý čas. Ale nech nezatvára "na neurčito" každú jednu školu bez rozdielu, aj tie, ktoré fungujú dobre a majú len minimum tried v karanténe – uviedol na sociálnej sieti minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.


Brusel - Európska investičná banka dnes oznámila, že poskytne Exportno-importnej banke Slovenskej republiky 30 miliónov eur na urýchlenie obnovy po koronakríze, pričom uvedená suma bude použitá v prospech malých a stredných podnikov a spoločností so strednou kapitalizáciou.


Bratislava - Ministerstvo dopravy a výstavby by mohlo tvoriť schémy štátnej pomoci a pomoci "de minimis" pre subjekty podnikajúce v cestovnom ruchu do 31. decembra 2022. Návrh zákona o podpore cestovného ruchu z dielne rezortu dopravy, ktorý to má umožniť, schválila dnes vláda. Navrhuje zároveň, aby parlament právnu normu prerokoval v tzv. zrýchlenom režime.


Bratislava - Dlhodobým strategickým cieľom v bezpečnosti cestnej premávky na Slovensku má byť zníženie počtu usmrtených a ťažko zranených osôb v dôsledku cestných dopravných nehôd na nulový počet do roku 2050. Ide o tzv. víziu nula. Vyplýva to z národnej stratégie pre bezpečnosť cestnej premávky na roky 2021 – 2030 z dielne rezortu dopravy, ktorú dnes odobrila vláda.


Bratislava - Poslanci Národnej rady začali šiesty deň 51. schôdze neverejným rokovaním. Venovať sa majú správam o plnení úloh Vojenského spravodajstva a Slovenskej informačnej služby za uplynulý rok.


Košice - V prípade neohláseného zhromaždenia odporcov očkovania, ktoré sa konalo v júli pred bytovým domom v Košiciach, kde býva infektológ Pavol Jarčuška, obvinila polícia z prečinu výtržníctva tri osoby, a to dvoch mužov a jednu ženu.


Riga - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba požiadal na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO, aby Severoatlantická aliancia prijala odstrašujúce opatrenia na zastavenie možnej ruskej invázie na Ukrajinu. Šéf ukrajinskej diplomacie požadoval jasnú komunikáciu s Moskvou, prípravu balíčka sankcií a zvýšenie vojenskej podpory Kyjevu.


Moskva - Rusko dnes oznámilo, že Ukrajina presunula tisíce svojich vojakov do východnej časti krajiny, kde vedie boje proti proruským separatistom. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová spresnila, že v regióne Donbas na Ukrajine sa nachádza 125.000 ukrajinských vojakov.


Bangkok - Rusko a členovia Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) začali v oblasti Indonézie prvé spoločné vojenské námorné cvičenie. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na stále zastúpenie Ruska pri združení ASEAN.


New York - V ôsmich zápasoch zámorskej NHL sa v noci na dnes strelecky presadili dvaja slovenskí hokejisti. Útočník Tomáš Tatar strelil štvrtý gól v sezóne, ale jeho New Jersey prehralo doma so San Jose 2:5. Bol to Tatarov 180. gól v základnej časti NHL.

Obhajca titulu Tampa Bay prehrala na ľade St. Louis 3:4 po nájazdoch, obranca Erik Černák kurióznym gólom oslávil návrat po osemzápasovej absencii po zranení, ale na dva body to nestačilo.

Dallas v zostave s obrancom Andrejom Sekerom zvíťazil doma nad Carolinou 4:1 vďaka hetriku Fína Roopea Hintza.



Banská Bystrica - Tuukka Poikonen už nie je trénerom hokejistov Banskej Bystrice. Vedenie HC '05 predčasne ukončilo s fínskym koučom spoluprácu. Extraligový klub dnes súčasne oznámil, že po vzájomnej dohode ukončil zmluvu aj s útočníkom Brianom Ihnačákom.