Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 4. januára 2022 - 11.45 h.


Bratislava - Po predĺžených zimných prázdninách sa začne prezenčné vyučovanie v plánovanom termíne. V pondelok 10. januára sa budú prezenčne vzdelávať materské, základné aj stredné školy. Od tohto termínu sa zároveň školy budú opäť riadiť takzvaným školským semaforom. Žiaci sa zároveň budú môcť pretestovať, na tento účel rezort školstva distribuoval viac než tri milióny testov.


Bratislava - Prostredníctvom 15.324 vykonaných RT-PCR testov odhalili v pondelok (3. 1.) na Slovensku 3579 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 48 obetí.


Bratislava - Práca Ministerstva životného prostredia SR nie je dostatočná, najmä v oblasti klimatickej krízy a dlhodobo zanedbávaných problémov životného prostredia na Slovensku. Pre TASR to uviedol europoslanec Martin Hojsík v hodnotení roku 2021 v oblasti životného prostredia. Envirorezort by sa podľa neho mal tento rok sústrediť na zmierňovanie následkov klimatickej krízy, príprava na jej dosahy má byť prioritou nielen pre MŽP.
Na snímke poslanec Európskeho parlamentu (EP) Martin Hojsík, foto z archívu.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Bratislava Financovanie projektu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných, ktorý mohol v roku 2021 pokračovať len s obmedzenými zdrojmi, bude v nasledujúcom dvojročnom období zabezpečený prostredníctvom relokácie nevyužitých eurofondov. Pre TASR to uviedla ministerka kultúry Natália Milanová.


Bratislava - Líder hnutia OĽANO a vicepremiér Igor Matovič si vie na poste šéfa hnutia predstaviť niekoľkých ľudí. Premiér Eduard Heger je podľa neho jedným z nich. V rozhovore pre TASR tiež uviedol, že na novembrovom sneme mu členovia vyjadrili jednoznačnú dôveru. Matovič neočakáva ďalšie odchody poslancov z klubu OĽANO. Od začiatku volebného obdobia klub opustili dvaja poslanci.
Na snímke zľava Igor Matovič a Eduard Heger (obaja OĽaNO), foto z archívu.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Bratislava - Najväčším úspechom Európskej únie v boji proti pandémii bol spoločný nákup vakcín. Počas diskusie v TASR TV sa na tom zhodli Mária Brozmanová zo Stáleho zastúpenia SR pri Európskej únii v Bruseli, zdravotnícky analytik Martin Smatana a expert na zdravotníctvo Peter Pažitný. V otázke budúceho smerovania EÚ vyzdvihli potrebu dobudovania zdravotnej únie. Tá je témou aj prebiehajúcej Konferencie o budúcnosti Európy.


Bratislava Bratislavský samosprávny kraj spúšťa vo štvrtok (6. 1.) očkovanie detí vo veku od päť do 11 rokov. Očkovať sa bude vo veľkokapacitnom očkovacom centre v Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.


Londýn - V roku 2021 sa cez Lamanšský prieliv do Británie preplavilo na malých plavidlách viac než 28.300 ľudí, čo je trikrát viac ako za rok 2020. Ľudia sa budú pokúšať preplaviť z Francúzska do Británie aj v roku 2022 a mnohí sa utopia, ak bude britská vláda naďalej presadzovať svoju "nebezpečnú a bezcitnú (migračnú) politiku," varovala britská humanitárna organizácia Refugee Action.

Washington - Spojené štáty zaznamenali za jediný deň viac než milión prípadov nákazy koronavírusom. Ide o svetový rekord, uvádza Univerzita Johnsa Hopkinsa.
Ilustračné foto.
Foto: TASR – Erika Ďurčová



Peking - Čína dnes oznámila, že bude pokračovať v "modernizácii" svojho jadrového arzenálu. Zároveň vyzvala hlavné jadrové mocnosti - Spojené štáty a Rusko-, aby znížili počty svojich nukleárnych zbraní.


Melbourne - Slovenská tenistka Viktória Kužmová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA Melbourne Summer Set 1. Vo finále kvalifikácie proti Bieloruske Olge Govorcovovej vyhrala prvý set 6:1, jej súperka následne zápas skrečovala. Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 1. kole dvojhry. Talianke Jasmine Paoliniovej podľahla 6:2, 3:6, 4:6.
Slovenská tenistka Viktória Kužmová, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Slovenskú reprezentantku v silovom trojboji Ivanu Hornú nominoval Výkonný výbor Európskej federácie silového trojboja na tohtoročné Svetové hry v americkom Birminghame. Dlhodobo najlepšia slovenská trojbojárka dostala voľnú kartu, ktorú môže exekutíva EPF udeliť len jednu za každý kontinent.


Al Artawiya - Slovenský motocyklový jazdec Štefan Svitko obsadil v skrátenej utorňajšej 3. etape 44. ročníka Rely Dakar 19. miesto. Pretekár Slovnaft Rally Teamu dosiahol v 255 km dlhom špeciáli čas 2:42:26 h, na víťazného Portugalčana Joaquima Rodriguesa stratil 7:45 min. V celkovom poradí si Svitko udržal 8. priečku s odstupom 17:54 na vedúceho Angličana Sama Sunderlanda.


Záhreb - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová bude dnes Záhrebe obhajovať triumf v slalome Svetového pohára. V chorvátskej metropole zvíťazila v predchádzajúcich dvoch súťažiach a v prípade úspechu by ju korunovali za Snehovú kráľovnú tretí rok za sebou. Podujatie sa uskutoční bez prítomnosti divákov. Petra Vlhová so štartovým číslom 1 otvorí súťaž o 12.30.
Na snímke slovenská lyžiarka Pera Vlhová oslavuje s trofeou na pódiu víťazstvo v slalome žien Setového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Lienzi, foto z archívu.
Foto: TASR - Martin Baumann