Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 5. januára 2022 - 11.45 h.


Bratislava - Prostredníctvom 13.498 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 3900 prípadov nákazy novým koronavírusom.Pribudlo 36 obetí. Z 3900 ľudí s pozitívnym PCR testom nebolo takmer 66 percent zaočkovaných. Pozitívny antigénový test malo 443 osôb, viac ako 62 percent nemalo očkovanie. V nemocniciach je 2230 pacientov s ochorením COVID-19.


Bratislava - Predseda Národnej rady Boris Kollár má s prezidentkou Zuzanou Čaputovou korektný vzťah, veľa vecí spolu konzultujú a je informovaná o krokoch druhého najvyššieho ústavného činiteľa. V rozhovore pre TASR to povedal predseda parlamentu. Neprekáža mu, keď prezidentka parlamentu vráti zákon. Považuje to za normálnu politickú prácu.


Bratislava - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak si myslí, že v debate medzi všetkými koaličnými partnermi o daňovo-odvodovej reforme z dielne ministra financií Igora Matoviča by sa dalo dospieť k dohode. K takej, aby bola pre každého nejakým spôsobom prínosom.
Na snímke z 12. decembra 2021 zľava minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) a minister financií SR Igor Matovič
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Ministerstvo kultúry pripravuje projektový zámer národného projektu, ktorého predmetom bude obnova kultúrnych pamiatok, ako sú hrady, hradby, pevnosti, kaštiele či kláštory. Realizovať by sa mohol v období apríl 2022 - marec 2023.


Paríž - Podľa najnovšieho predvolebného prieskumu vo Francúzsku by prezidentské voľby znovu vyhrala úradujúca hlava štátu Emmanuel Macron. V prieskume mal Macron podporu 25 percent voličov. Prekvapením je druhé miesto Valérie Pécressovovej, bývalej ministerky školstva z čias prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorá získala 17 percent. Tesne predbehla nacionalistku Marine Le Penovú, ktorej namerali 16 percent.
Rodina sleduje francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona počas televízneho rozhovoru v obci Ascain na juhozápade Francúzska 15. decembra 2021, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Berlín/Moskva - Plynovod Jamal prepravujúci za bežných okolností ruský zemný plyn cez Poľsko do západnej Európy pokračuje v reverznom režime aj dnes. Plyn tak prúdi zo západu na východ, pričom v tomto režime funguje už 16. deň. Výrazná zmena nastala v prietoku plynu, ktorý prudko klesol.


Varšava/Minsk - Internetovú stránku Zväzu Poliakov v Bielorusku zaradili na zoznam extrémistických webov monitorovaných bieloruskými úradmi.


Nur Sultan - Kazašské bezpečnostné zložky vystrelili omračujúce granáty do davu viac než 1000 demonštrantov smerujúcich k radnici v meste Alma-Aty. Polícia už zadržala najmenej 200 ľudí počas bezprecedentnej vlny nepokojov, ktoré vypukli po prudkom náraste ceny skvapalneného ropného plynu. Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v snahe upokojiť situáciu v krajine prijal dnes demisiu vlády premiéra Askara Mamina.


Praha - V Česku pribudlo za posledných 24 hodín 10.169 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 1093 viac než pred týždňom.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 5270 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, pričom predchádzajúci deň ich bolo 2429.


Jeruzalem - Izraelské ministerstvo zdravotníctva zaznamenalo takmer 12.000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najväčší denný prírastok od začiatku pandémie.


New York - Tomáš Tatar zaznamenal siedmy presný zásah v tejto sezóne zámorskej NHL. Strelecky sa presadil v noci na dnes na ľade Bostonu Bruins, v ktorom jeho tím New Jersey Devils však podľahol 3:5 a ukončil trojzápasovú minisériu víťazstiev. Tatar má po 31 súbojoch na konte aj osem asistencií a spolu 15 kanadských bodov. Okrem gólu si v priebehu takmer 15-minútového pobytu na ľade pripísal plusku a dve strely na bránu. Marián Studenič odohral v treťom útoku hostí 14:26 min bez zápisu do štatistík. Tretí Slovák v zostave Devils obranca Christián Jaroš mal dve mínusky a ice time 7:48 min.
Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko si zohrieva ruky pred štartom 6. etapy pretekov Rely Dakar 8. januára 2016 v bolívijskom Uyuni.
Foto: TASR/AP

Rijád - Slovenský motocyklový jazdec Štefan Svitko obsadil v dnešnej 4. etape 44. ročníka Rely Dakar 10. miesto.