Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 14. januára 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Predseda Národnej rady Boris Kollár zvolal okrúhly stôl k téme ústavného zákona o skrátení volebného obdobia na utorok (18. 1.). Šéf Národnej rady avizoval, že pozvánku dostanú predsedovia všetkých relevantných politických strán, ktoré majú zastúpenie v parlamente. Okrúhly stôl odmieta šéf SaS Richard Sulík aj predseda OĽANO Igor Matovič. Šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová vyhlásila, že sadnúť si za okrúhly stôl k téme referenda o predčasných voľbách s ľuďmi, ktorí 12 rokov drancovali Slovensko, nemá význam. Svoju účasť plánujú mimoparlamentné subjekty Hlas-SD i Republika. Na stretnutí sa zúčastní aj ĽSNS. "Ja tam, samozrejme, pôjdem, je mojou povinnosťou ísť na také rokovanie, pretože mi záleží na tom, aby v ústave bolo riešenie politických kríz," reagoval predseda Smeru-SD Robert Fico.

Bratislava - Nitrianskeho podnikateľa Norberta B. zadržali včera v súvislosti s kauzou Valčeky. Táto kauza sa podľa medializovaných informácií týka ekonomickej trestnej činnosti v súvislosti s fiktívnymi dodávkami ocele. Nitrianskeho podnikateľa zadržali po tom, ako bol prepustený z väzby. Čelí obvineniam aj v kauzách Očistec, Judáš a Dobytkár.

Bratislava – Testovanie zamestnancov by malo zostať v režime raz týždenne, nie dvakrát, ako bolo uvádzané v Návrhu opatrení proti SARS-CoV-2 (variant omikron), ktorý vláda schválila na stredajšom zasadnutí. Vyhlásil to minister hospodárstva Richard Sulík s tým, že išlo o chybu.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Bratislava - Poslanec Národnej rady Miloš Svrček (Sme rodina) predložil do parlamentu návrh na zmenu Ústavy SR tak, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie parlamentu ústavným zákonom aj referendom.

Bratislava - Rektori vysokých škôl sú pobúrení návrhom rozpisu dotácie pre verejné vysoké školy v tomto roku. Navrhované zníženie dotácie spolu s nárastom cien energií je likvidačné, pretože priamo ohrozuje základný chod univerzít. Tvrdí to Slovenská rektorská konferencia, ktorá žiada predsedu vlády Eduarda Hegera o stretnutie.

Košice - Základom dobrého výsledku v tohtoročných spojených komunálnych voľbách a voľbách do vyšších územných celkov by mala byť spolupráca troch strán, a to Smeru-SD, mimoparlamentného Hlasu-SD a SNS. Povedal to líder opozičného Smeru-SD Robert Fico s tým, že nevylučuje spoluprácu ani s ďalšími politickými stranami.

Bratislava – Mimoriadna situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 trvá na Slovensku od marca 2020 nepretržite už viac ako 650 dní.

Jasná/Vysoké Tatry – Od 19. januára sa do lyžiarskych stredísk dostanú aj otestovaní lyžiari, hoteloví hostia sa však musia pripraviť na režim OP+, v ktorom budú zvýhodnení zaočkovaní klienti s tzv. booster dávkou.

Ilustračná forografia.
Foto: TASR - Michal Svítok


Bratislava - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatilo na pandemickej štátnej pomoci k 30. decembru 2021 takmer 2,2 miliardy eur. Ukázala to aktualizovaná správa Inštitútu sociálnej politiky.

BratislavaGenerálne prokuratúry Slovenskej republiky a Ruskej federácie sa dohodli na vzájomnej spolupráci.

Bratislava - Strana Za ľudí je stabilná, má stovky členov a nerozpadla sa. Vyhlásila to v rozhovore pre TASR líderka strany a vicepremiérka Veronika Remišová. Strana má podľa nej aj vysoký potenciál rastu.

Rím - Poprední predstavitelia Talianska a Európskej únie sa dnes v Ríme zúčastnili na pohrebe predsedu Európskeho parlamentu Davida Sassoliho. Slovenskú republiku zastupoval predseda Národnej rady Boris Kollár.

Brusel - Severoatlantická aliancia zintenzívni spoluprácu s Ukrajinou v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Oznámil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po tom, ako Ukrajina informovala, že webstránky jej vládnych inštitúcií sa stali terčom kybernetického útoku.

Johannesburg - U nezaočkovaných ľudí, ktorí sa infikujú koronavírusovým variantom omikron, zrejme existuje - v porovnaní s predchádzajúcimi variantmi - menšia pravdepodobnosť vážneho priebehu ochorenia, hospitalizácie alebo úmrtia. Vyplýva to zo zatiaľ nerecenzovanej štúdie juhoafrického Národného inštitútu pre prenosné choroby.

Lillehammer - Slovenskí paraalpskí lyžiari úspešne odštartovali svoje účinkovanie na majstrovstvách sveta v nórskom Lillehammeri. V zjazde získala Henrieta Farkašová s navádzačom Michalom Červeňom zlato, Miroslav Haraus s Marošom Hudíkom striebro a Jakub Krako s navádzačom Branislavom Brozmanom bronz.

Melbourne - Slovenský tenista Norbert Gombos postúpil do hlavnej súťaže dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. Vo finále kvalifikácie zdolal Austrálčana Matthewa Ebdena po tajbrejkovej dráme 6:7 (3), 7:6 (5), 7:6 (8). Druhý slovenský tenista Filip Horanský vo finále kvalifikácie neuspel.

Melbourne - Austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke zrušil srbskému tenistovi Novakovi Djokovičovi vízum. Ten tak zrejme nebude môcť štartovať na grandslamovom turnaji Australian Open. Podľa agentúry AFP sa voči verdiktu odvolal a požiadal o súdny príkaz na zabránenie jeho deportácie. Súd sa bude jeho odvolaním zaoberať v nedeľu.

Deväťnásobný šampión Australian Open, srbský tenista Novak Djokovič počas tréningu na kurte v austrálskom Melbourne 13. januára 2022.
Foto: TASR/AP