Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 4. apríla 2022 - 11.45 h.


Bratislava - Slovensko bude pri nákupe zemného plynu z Ruska koordinovať svoj postup s ostatnými členskými štátmi EÚ. Uviedol to premiér Eduard Heger v reakcii na vyhlásenie ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý pripustil platbu aj v rubľoch.



Praha - Prví z českých vojakov, ktorí majú posilniť východné krídlo NATO, už odišli na Slovensko. Ich úlohou je odstrašiť nepriateľa a brániť hranice Severoatlantickej aliancie.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Kyjev - Ruské jednotky sa aktívne sťahujú zo Sumskej oblasti. Oznámil to včera tamojší gubernátor Dmytro Žyvyckyj, podľa ktorého je však ešte príliš skoro na to, aby mohol povedať, že oblasť je "oslobodená". Informovala agentúra DPA a televízia CNN.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron dopoludnia uviedol, že je potrebné uvaliť na Rusko ďalšie sankcie po tom, ako Ukrajina obvinila ruské jednotky zo zabíjania civilistov v ukrajinskom meste Buča. Uvádzajú agentúry Reuters a AFP.
Na archívnej snímke z 2. apríla 2022 muž s dieťaťom jazdí na bicykli vedľa mŕtveho tela civilistu v meste Buča pri Kyjeve počas 38. dňa ruskej invázie na Ukrajinu.
Foto: TASR/AP

Kyjev - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v noci na dnes uviedlo, že videonahrávku, ktorá zachytáva telá civilistov v uliciach ukrajinského mesta Buča, si "objednali" Spojené štáty, aby mohli obviňovať Rusko. Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová, podľa agentúry Reuters uviedla, že okamžitá reakcia Západu na videonahrávku naznačuje, že video je súčasťou plánu na poškodenie reputácie Ruska.



Kyjev - Americká spoločnosť Maxar Technologies zverejnila včera snímky, na ktorých je vidieť približne 14 metrov dlhú priekopu vyhĺbenú v okolí chrámu sv. Ondreja v ukrajinskom meste Buča. Ide zrejme o masový hrob, ktorý bol na mieste objavený v sobotu po tom, ako sa z oblasti stiahli ruskí vojaci. Informuje agentúra Reuters.



Varšava - Poľský premiér Mateusz Morawiecki dopoludnia vyzval na medzinárodné vyšetrovanie "genocídy", ktorej sa dopúšťajú ruské jednotky na Ukrajine. Uvádza agentúra AFP.



Bratislava - Parlamentný ľudskoprávny výbor by sa mal zaoberať správami o desiatkach zabitých civilistov v ukrajinskom meste Buča, ktoré sa objavili po odchode ruských vojakov. Podpredseda výboru Peter Pollák avizoval zvolanie mimoriadneho zasadnutia, na ktoré chce predvolať veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku Igora Bratčikova.



Bratislava - Demokracia nesmie byť naivná ani zhovievavá k tým, ktorí ju chcú zvrhnúť. Pri príležitosti 77. výročia oslobodenia Bratislavy to dopoludnia vyhlásil premiér Eduard Heger. Zúčastnil sa na spomienke pri pomníku víťazstva na bratislavskom Námestí Eugena Suchoňa.
Na snímke predseda vlády Eduard Heger počas kladenia venca pri spomienke oslobodenia Bratislavy v Bratislave 4. apríla 2022.
Foto: TASR – Pavel Neubauer

Bratislava - Prostredníctvom 4041 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 1465 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 23 obetí.



Bratislava - Priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici prešlo včera 3222 obyvateľov Ukrajiny. Z toho 689 mužov, 1722 žien a 811 detí. O dočasné útočisko požiadalo 407 osôb.



Bratislava - Prokurátor podal návrh na väzbu pre bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta M. a bývalého námestníka Slovenskej informačnej služby Borisa B. Návrh podal prokurátor ráno na Okresný súd Bratislava III.



Bratislava - Pôdohospodárska platobná agentúra začína žiadateľom projektových podpôr posielať platby, ktoré boli pozastavené v júni 2021 pre podozrenia z podvodov. Platby bude posielať postupne, celkom ide o 677 pozastavených žiadostí.



Las Vegas Hudobník Jon Batiste, speváčka Olivia Rodrigová a hudobná dvojica Silk Sonic sa stali víťazmi v hlavných kategóriách na 64. ročníku odovzdávania amerických hudobných cien Grammy, ktoré sa konalo včera večer v Las Vegas.
Na snímke z 3. apríla 2022 Anderson .Paak (vľavo) a Bruno Mars zo skupiny Silk Sonic si preberajú cenu Grammy v kategórii Nahrávka roka za skladbu Leave the Door Open počas 64. ročníka odovzdávania amerických hudobných cien Grammy v Las Vegas.
Foto: TASR/AP

Washington - Štart misie Axiom Mission 1, ktorá má k Medzinárodnej vesmírnej stanici dopraviť platiacich turistov, posunuli. Odštartuje najskôr v piatok 8. apríla.



New York - Slovenský hokejista Tomáš Tatar zaznamenal trinásty presný zásah v tejto sezóne zámorskej NHL. Presadil sa v noci na dnes v domácom súboji New Jersey Devils s New Yorkom Islanders, no jeho gól "diablom" nestačil, podľahli 3:4 a utrpeli tretiu prehru za sebou.