Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 7. apríla 2022 - 11.45 h.



BratislavaPremiér Eduard Heger má dnes odcestovať do Kyjeva, kde sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Na návštevu odcestuje spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Zelenskyj sa s Ursulou von der Leyenovou stretne zajtra.



Kyjev - Dnes ráno ukrajinská armáda oznámila, že ostreľovanie malého mesta Popasna v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny pokračuje. Na územiach okupovaných ruskými vojakmi sú páchané ďalšie násilnosti proti civilistom a ruské jednotky podnikajú "nútené presídľovanie" obyvateľov Mariupola do častí Doneckej oblasti obsadených Ruskom, uvádza v správe generálny štáb. Informácie nie je možné nezávisle overiť, dodala agentúra DPA.
Na archívnej snímke z 28. februára 2015 Tatjana Belašová a jej 3-ročná dcéra Zlata sedia v kryte v ukrajinskom meste Popasna.
Foto: TASR/AP

Kyjev - Rusko blokuje prístup pre humanitárnu pomoc do obliehaného prístavného mesta Mariupol, pretože chce ukryť dôkazy o tisícoch ľudí, ktorí tam boli zabití. Vyhlásil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala od denníka The Guardian, ktorý o tom informoval dnes.



Bratislava - V slovenskom vzdelávacom systéme je zatiaľ umiestnených 6248 ukrajinských žiakov, ktorí nastúpili od 24. februára. Uviedol to minister školstva Branislav Gröhling. Na tlačovej konferencii taktiež informoval, že do učebníc cudzích jazykov bude rezort z Plánu obnovy a odolnosti investovať 7,6 milióna eur.



Bratislava - Prostredníctvom 10.952 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 4380 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 18 obetí. V nemocniciach je 1831 pacientov s ochorením COVID-19.



Bratislava - Okrem výrobcov, prevádzkovateľov prenosovej a distribučnej sústavy a siete či dodávateľov plynu a elektriny pribudnú na trhu s energiami aj aktívni odberatelia, energetické spoločenstvá, prevádzkovatelia zariadení na uskladňovanie elektriny či agregátori. Vyplýva to z novely zákona o energetike z dielne ministerstva hospodárstva, ktorý včera schválila vláda.



Praha - Pražský hrad je podozrivý z toho, že narýchlo zničil ďalších 32 utajovaných dokumentov. Obsahovali informácie spravodajcov o aktivitách ruských ozbrojených síl pri hraniciach s Ukrajinou alebo informácie NATO k bezpečnostnej situácii v Iraku.
Na archívnej snímke z 21. októbra 2020 žena stojí na prázdnom námestí pred Pražským hradom v českej metropole.
Foto: TASR/AP

Brusel - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval členov Severoatlantickej aliancie, aby poskytli Kyjevu všetky zbrane potrebné na boj s Ruskom. TASR správu prevzala od agentúry AFP.



Bratislava - Roland Schaller končí vo funkcii riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava, ktorá je najväčšou na Slovensku. Riadením je dočasne poverený Alexander Mayer, ktorý bol doteraz medicínskym námestníkom nemocnice.



Bratislava - Regulácia zisku zdravotných poisťovní je legitímna agenda. Mala by však byť zameraná na to, aby priniesla pacientom viac kvalitnejšej starostlivosti, a nie sa primárne sústrediť na to, aby zdravotné poisťovne dosahovali čo najnižšie zisky. Skonštatoval to šéf Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Dušan Zachar na margo plánu regulovať zisk zdravotných poisťovní.



Moskva - Ruský plynárenský koncern Gazprom naďalej vo výrazných objemoch dodáva plyn do EÚ cez ukrajinské plynovodné siete, napriek pokračujúcemu vojnovému konfliktu na Ukrajine.



Bratislava - Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici prešlo včera 2628 obyvateľov Ukrajiny. O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo 851 osôb.
Na archívnej snímke z 15. marca 2022 hasiči a horskí záchranári z Polonín pomáhajú vojnovým utečencom z Ukrajiny s prepravou z hraničného priechodu v Ubli do hotspotu v obci Ubľa.
Foto: TASR – Jana Ďurašková

KošiceO post primátora Košíc sa bude v tohtoročných jesenných komunálnych voľbách uchádzať aj výkonný riaditeľ HC Košice Miloslav Klíma. Kandidovať chce ako nezávislý.



New York - Slovenský hokejový obranca Martin Fehérváry strelil v noci na dnes svoj šiesty gól v prebiehajúcej sezóne NHL. Pomohol ním k domácemu víťazstvu Washingtonu nad Tampou Bay s Erikom Černákom 4:3.
Na snímke zo 6. apríla 2022 zľava Steven Stamkos z Tampy Bay Lightning a Slovák Martin Fehérváry z Washingtonu Capitals bojujú o puk počas zápasu zámorskej hokejovej NHL Washington Capitals - Tampa Bay Lightning vo Washingtone.
Foto: TASR/AP

Slovenský zadák Fehérváry dosiahol 13. bod (6+7) v 67. zápase sezóny a naštartoval svoj tím k výhre nad dvojnásobným obhajcom trofeje. Počas takmer 18 minút na ľade si pripísal aj dve strely, dva plusové body a rozdal šesť hitov. Černák odohral 20:05 min. s mínusovým bodom, jednou strelou na bránku, tromi zblokovanými strelami a tromi bodyčekmi.
Na snímke zo 6. apríla 2022 vľavo Connor McMichael (Washington Capitals), v popredí vpravo Slovák Erik Černák a v pozadí vpravo Steven Stamkos (obaja Tampa Bay Lightning) bojujú o puk počas zápasu zámorskej hokejovej NHL Washington Capitals - Tampa Bay Lightning vo Washingtone.
Foto: TASR/AP

Z triumfu sa tešil aj slovenský útočník Adam Ružička, ktorého Calgary uspelo na ľade Anaheimu 4:2. Počas 11 minút na ľade si pripísal plusku a vyslal dve strely na bránku.