Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 6. mája 2022 - 11.45 h.


Komárno Na Dunaji došlo dnes nadránom k nehode. Výletná loď Viking narazila do piliera železničného mosta v Komárne. Pri náraze sa zranilo 11 ľudí. Loď po nehode doplávala k štátnemu pontónu v Komárne.
Nehoda výletnej lode v Komárne.
Foto: Polícia

Bratislava Národná rada začala ôsmy rokovací deň 65. schôdze parlamentu novelou zákona o sociálnom poistení z dielne ministra práce Milana Krajniaka. Seniori v dôchodkovom veku by podľa nej mohli od svojich detí dostávať rodičovský dôchodok. Poslanec Peter Cmorej zo strany SaS v rozprave vyhlásil, že klub SaS podmieňuje hlasovanie o tomto návrhu predložením ústavného zákona o dôchodkoch.



Bratislava - Poslanci Národnej rady odsúhlasili vystúpenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pred slovenským parlamentom prostredníctvom telemostu. Poslancom sa prihovorí v utorok 10. mája od 12.00 h.
Na archívnej snímke zo 7. apríla 2022 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (na obrazovkách) počas virtuálneho prejavu k poslancom v cyperskom parlamente v Nikózii.
Foto: TASR/AP

Sliač - Nemecko dodá Ukrajine sedem samohybných húfnic typu Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000). Dnes to v Sliači potvrdila nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová pred rokovaním so slovenským rezortným partnerom Jaroslavom Naďom.



BratislavaRezort školstva nesúhlasí s trojpercentným zvýšením platov pre učiteľov od 1. júla. V rámci medzirezortného pripomienkového konania k nariadeniu vlády, ktorým sa ustanovujú zvýšené stupnice platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, vznieslo ministerstvo päť zásadných pripomienok. Návrh rezortu školstva je desaťpercentné zvyšovanie platov učiteľov.



Bratislava - Voľby do Európskeho parlamentu a druhé kolo prezidentských volieb by sa mohli konať v jednom termíne. Ministerstvo vnútra získalo jednoznačnú politickú podporu pri zámere na ich spojenie.



Kyjev - Takmer 500 civilistov už evaukovali z obliehaného ukrajinského mesta Mariupol a železiarní Azovstaľ od začiatku záchrannej operácie pod vedením OSN. Oznámil to dnes šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
Na archívnej snímke z 3. mája 2022 ľudia prichádzajú z ukrajinského mesta Mariupol do centra pre vysídlených ľudí v Záporoží.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Prostredníctvom 2436 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 504 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo deväť obetí. V nemocniciach je v súvislosti s COVID-19 hospitalizovaných 493 pacientov.



Kyjev - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová uviedla, že jej úrad má dôkazy o svojvoľnom zadržiavaní a možných nútených zmiznutiach 180 miestnych predstaviteľov, novinárov, aktivistov, bývalých členov ozbrojených síl a iných civilistov v oblastiach Ukrajiny, ktoré ovláda Rusko. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.



Praha/BratislavaExistujú jasné indície, že na Ukrajine dochádza k vojnovým zločinom a zločinom proti ľudskosti. Zároveň zatiaľ prevažuje názor, že v tomto konflikte nedochádza k páchaniu zločinu genocídy, pretože tu chýba snaha určitú skupinu fyzicky vyhladiť. Pre TASR to uviedla odborníčka na medzinárodné právo z Právnickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe Veronika Bílková.



Bratislava - Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici včera prešlo 3406 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 258 záujemcov.



Brusel - Európska komisia upravila návrh sankcií na ruskú ropu, aby získala súhlas všetkých krajín EÚ. O zmenenom návrhu majú dnes diskutovať zástupcovia EÚ.



Bratislava - Búrky dnes hrozia na celom území Slovenska. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav. Meteorológovia taktiež informujú, že na územie Slovenska sa môže koncom týždňa opäť dostať saharský prach.



Washington - Po šiestich mesiacoch strávených na Medzinárodnej vesmírnej stanici sa v noci na dnes vrátila na Zem štvorčlenná posádka misie Crew-3.
Na archívnej snímke z 21. apríla 2022 posádka misie Crew-3, ktorú tvoria astronauti amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Kayla Barronová (vpravo), Raja Chari (druhý sprava) a Tom Marshburn (druhý zľava) a nemecký astronaut Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Matthias Maurer (vľavo), pózuje v skafandroch počas kontroly na palube modulu Harmony Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).
Foto: TASR/AP


New York
- Hokejisti Washingtonu v zostave so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym nestačili v druhom zápase 1. kola play off NHL na Floridu. Víťazovi základnej časti a držiteľovi Prezidentskej trofeje podľahli v noci na dnes 1:5, stav série hranej na štyri víťazné zápasy je 1:1. Fehérváry strávil na ľade takmer 19 minút a zaznamenal dve mínusky a päť bodyčekov.



Glendale - Slovenský hokejový útočník Miloš Kelemen podpísal dvojročný nováčikovský kontrakt s klubom NHL Arizona Coyotes.